Kultura

Ponedeljak, 09.06.2014.

11:59

Mikser festival: 4 dana održive utopije

Šesti Mikser festival završen je u nedelju, 8. juna, a priča o “Održivoj utopiji” zaključena je svečanom dodelom priznanja najboljim mladim talentima koji su svojim idejama doprineli društvenom boljitku i napravili korak napred u ostvarenju svojih utopija.

Izvor: B92

Default images

Festival je okupio gotovo 1000 stvaralaca iz regiona i sveta, u nastojanju da kroz brojne sadržaje iz različitih kreativnih disciplina, kreira smernice za dalji razvoj Savamale, preispita mesto kulture, umetnosti, i građanskog aktivizma i samoorganizacije u društvu.

Tokom četiri dana festivala održane su brojne debate, seminari i predavanjA. Jedna od ključnih tema bila je kako pronaći modele za razvoj “Pametnijih gradova”, o čemu su govorili stručnjaci iz oblasti urbanizma, arhitekture, vizuelne umetnosti, dizajna, ekologije. Projekat “Blue Green Dream” je na istoimenom seminaru ponudio primere efikasnog planiranja urbanih prostora u cilju povećanja otpornosti na negativne efekte klimatskih promena i elementarnih nepogoda kao što su poplave, dok je konferencija u okviru projekta Dunavska festivalska mreža predočila potencijal domaće kreativne industrije i pozicioniranje i razvoj festivala kao aktivatora turističkog razvoja.
Foto: Mikser / Bojana Janjiæ
Brojni performansi i akcije ispitali su mesto i položaj umetnosti u savremenom društvu. Performans “Tela u urbanom prostoru” čuvenog austrijskog koreografa Vilija Dornera otkrio je publici nove prostore u Savamali i pozvao građane da preispitaju odnos koji imaju sa svojim okruženjem, dok je Šelbatra Jašari u “Činu pisanja” ponudila svoje telo kao platno i izazvala posetioce da kroz interakciju sa njom iskažu svoje stavove o samom performansu, ali i o aktuelnim društvenim pitanjima.

Pored perfomansa, ključna umetnička forma ovogodišnjeg festivala bila je ulična umetnost, a rezultate umetničkih intervencija u kvartu najbolje oslikava Mostarska ulica, koja je, zahvaljujući brojnim umetnicima iz različitih krajeva sveta dobila novi sjaj, kao i mural švajcarskih umetnika iz grupe Nevercrew iznad Mikser House-a i Španska kuća koju je oslikao kolektiv Boa Mistura iz Madrida i na zidovima ovog zdanja ćirilicom ispisao srpsku narodnu izreku “Lepa reč i gvozdena vrata otvara”.

Poslednjeg dana festivala dodeljene su nagrade najboljim učesnicima ovogodišnjih Mikserovih konkursa.

Nagrađena rešenja međunarodnog konkursa iz oblasti industrijskog dizajna “Ghost Project” su Re-Use for shoes (Anna Zaboeva, Mađarska), Syntesis (Vukašin Grubić, Srbija), Forearm crutch Muovillum (Jelena Uljarević, Crna Gora), Node (Milica Dejanović, Srbija), Kuknall (Iliya Lambov, Bugarska) CreaCHAIR (Oblikus studio; Tamara Panić i Miroslav Milović, Srbija), Szövetség`39 Art Base (Muki Pix, Mađarska) i Trash Design Bag (Juriji Vahtar i Katja Krežan, Slovenija).
Foto: Mikser / Bojana Janjiæ
Najbolji projekti konkursa “Zauzmi se” u okviru Zone edukacije Mikser festivala su: instalacija “The Key to Transformation”, GM Fakultet Digitalnih umetnosti, Metropolitan Univerzitet (Srbija); Univerzitet Sv. Kiril i Metodij, Mašinski fakultet, smer Industriski dizajn (Makedonija); Drvo art za izložbu ”Dizajn-igralište” (Srbija); Nova akademija umetnosti, za projekat “Photo Booth” (Srbija).

Priznanja su dobili i odabrani među “Mladim balkanskim dizajnerima” (Young Balkan Designers) i to Nikola Krivokapić, Super Handle (Nikola Krivokapić, Srbija) i Moksito (Marko Gamser, Miloš Opačić i Nemanja Obradović, Srbija). Hrvatsko dizajnersko društvo raspisalo je konkurs za “Gladne dizajnere”, a na Mikser festivalu priznanja su dobili: Homage Supi (Sonda, Hrvatska) i Rogoz (Oaza, Hrvatska). Pobednik muzičkog konkursa “Double Dare”, koji će, zahvaljući Mascom Records-u, potpisati izdavački ugovor za svoj debitantski CD je bend Lorna Wing.

Publika je tokom festivala bila u prilici da čuje dve muzičke premijere, regionalni džez projekat Vasil Hadžimanov feat. East Beat i vizuelno muzički spektakl Secret Life. Samo neka od imena koja su nastupila tokom festivala su Obojeni program, Veliki prezir, Jarboli, Trese Lupa Udara, DJ Egyptian Lover, Dvadesetorica, E-play, Plejboj, Kanda Kodža i Nebojša, i mnogi drugi. Prihod od karata za muzički program namenjen je sugrađanima koji su ugroženi u poplavama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

20 h

Podeli: