Knjige Eni Pru u izdanju "Agore"

Zrenjaninska izdavačka kuća "Agora" koja je srpskim čitaocima "otkrila" neka od najvećih imena savremene svetske književnosti, poput Doris Lesing, pre nego je dobila Nobela, izvela je na domaću literarnu scenu Eni Pru knjigama "Potaman" i "Lučke vesti".

Izvor: B92

Utorak, 08.02.2011.

13:32

Default images

Prema rečima glavnog urednika "Agore" književnog kritičara Nenada Šaponje, on je tu svojevrsnu "antologiju savremene svetske književnosti" upotpunio sa Eni Pru (76), jer je ona jedna od najznačajnijih živih severnoameričkih spisateljica, cenjena među najboljim znalcima literature, a postala je planetarno poznata tek nakon filma Anga Lija "Planina Broukbek", snimljenog po jednoj od njenih priča iz Vajominga.

U saradnji sa stručnjakom za angloameričku literaturu koji je i preveo knjige Alenom Bešlićem, Šaponja je odabrao reprezenatativna ostvarenja ove književnice.

Roman "Lučke vesti", za koji Pru dobila "Pulicerovu nagradu" (1994 ) i koji se smatra klasičnim delom savremene američke književnosti, doživeo je i uspešnu ekranizaciju.

Zbirka priča "Potaman" je najnoviji, treći deo vajominških priča.

Šaponja je istakao da priče Eni Pru govore o "pokolenjima Amerikanaca koji se bore da opstanu na Zapadu i predstavljaju jednu surovu, zaslepljujuću panoramu američke ludosti i usuda.To su priče o modernim kaubojima iz ruralnog dela Vajominga, ali ni u kom slučaju nisu tipične kaubojske priče, budući da u njima nema sukoba na liniji dobro - zlo, a junaci nipošto nisu heroji, već mali ljudi sputani svojim svakodnevnim nevoljama, počesto začudnim i bizarnim, što pričama daje dodatnu privlačnost i upečatljivost", kazao je Šaponja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: