Sudbina "Crvene jabuke": Publika nije znala zašto je koncert otkazan, pa su krenuli prema bolnici

Žera je preuzeo ulogu frontmena, a bend je 1987. snimio album posvete Aljoši i Ziji, naslovljen "Za sve ove godine". U novoj formaciji već 1988. snimili su album "Sanjati", a bendu se priključio Nikša Bratoš.

Izvor: B92

Petak, 18.09.2020.

13:01

Default images

Crvenu jabuku 1985. godine osnovali su gitarista i vokal Dražen Ričl Zijo i gitarista Zlatko Arslanagić, kojima su se priključili Žera na klavijaturama, basista Aljoša Buha i bubnjar Darko Jelčić, a mladi i izuzetno perspektivni bend već sledeće godine prilikom turneje pogodila je velika tragedija. Tog kobnog 18. septembra, pre tačno 34 godine, stradali su kod Jablanice, pre nesuđenog koncerta u Mostaru. Buha je poginuo na mestu, a Ričl je nakon nekoliko dana preminuo u bolnici od težine zadobijenih povreda.

"Istina je da su ljudi sleteli. Da ih je kamion spasio da ne odu u Neretvu, a to da smo mi prošli autom pored slupanog fiće pa ga nismo videli, pa se vraćali, to nije tačno. Sudbina je sve to bila. Publika nije znala zašto je koncert otkazan, ali pročulo se, pa su svi zajedno krenuli prema bolnici u Mostaru", ispričao je Žera pre nekoliko godina.

Preostali članovi benda tada su mislili da obustave rad grupe, ali publika je bila ključna u odluci da ipak nastave. Žera je preuzeo ulogu frontmena, a bend je 1987. snimio album posvete Aljoši i Ziji, naslovljen "Za sve ove godine". U novoj formaciji već 1988. snimili su hvaljeni album "Sanjati", bendu se priključio Nikša Bratoš, pa su se ubrzo otisnuli na veliku turneju. Sastav, kao što je poznato, živi i danas.

Basista benda Aljoša Buha, koji je pre 34 godine preminuo na mestu udesa, imao je tada samo 24 godine. Dražen Ričl, poznatiji i kao Zijo, bio je njegova generacija. Uz Crvenu jabuku svirao je u još nekolicini sarajevskih bendova. Jedan je od pokretača takozvanog novog primitivizma i bio je deo ekipe iz Top-liste nadrealista. Preminuo je posle 13 dana u bolnici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: