"Madam Baterflaj" povodom 100 godina Opere Narodnog pozorišta

Povodom sto godina od početka rada Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, sinoć je u prepunoj sali nacionalnog teatra izvedena "Madam Baterflaj" Đakoma Pučinija pod dirigentskom upravom gosta iz Rumunije Adrijana Morara.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 12.02.2020.

11:00

Foto: depositphoto/Leonid_Andronov

Naslovnu rolu pevala je gošća iz Japana Kikuko Tešima, u ulozi služavke Suzuki nastupila je mecosopran Željka Zdjelar, poručnika u američkoj mornarici Pinkertona tumačio je tenor Dejan Maksimović, američkog konzula Šarplesa bariton Miodrag D. Jovanović, a ujaka Bonza bas-bariton Aleksandar Stamatović.

U ansamblu su bile i Svetlana Lovčević (Kejt), Darko Đorđević (Goro), Mihailo Šljivić (Jamadori) i Pavle Žarkov (Komisionario).

Sadašnja postavka čuvene opere o tragičnoj sudbini jedne japanske gejše, njenoj iskrenoj i čistoj ljubavi punoj čežnje, razočaranja i stradanja, premijerno je izvedena 15. decembra 1984. godine u režiji Dejana Miladinovića (režiju obnovila Ivana Dragutinović Maričić).

Povodom proslave jubileja, glumac Andreja Maričić pre početka predstave podsetio je publiku na dugu i bogatu istoriju Opere Narodnog pozorišta.

"Kada je na početku sezone 1919/20. zvanično osnovana Opera kao samostalni sektor Narodnog pozorišta, pod dirignetskom upravom Stanislava Biničkog - postavljenog za njenog prvog direktora, uprkos nedostatku izvođačkih snaga, već 11. februara 1920. godine održana je premijera opere 'Madam Baterflaj'", rekao je Maričić.

Kako je istakao, Srbija ima malo ustanova kulture poput Opere Narodnog pozorišta, koja u kontinuitetu traje čitav jedan vek i koja je svih tih godina "uspešno uspostavljala mostove koje su nas spajali sa kulturama svih naroda sveta".

Na scenu je zatim pozvao operske pevačice koje su tokom istorije igrale Ćo Ćo San (Madam Baterflaj), Radmilu Bakočević, Radmilu Smiljanić, Vjeru Miranović Mikić, Jasminu Trumbetaš Petrović, ali i odao počast onima koje više nisu tu, Gordani Jevtović i Suzani Šuvaković Savić, kao i Višnji Pavlović, koja je bila onemogućena da sinoć prisustvuje.

Publika je ovacijama i dugim aplauzom pozdravila goste koji su nastupali u izvedbi "Madam Baterflaj", kao i celokupan ansambl Narodnog pozorišta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: