Renomirani umetnik iz Indonezije u poseti Beogradu

Renomirani indonežanski umetnik Jus Rizal održao je izložbu i predstavio svoj rad u Udruženju književnika Srbije u organizaciji Muzeja knjige i putovanja Udruženja Adligat.

Izvor: B92

Sreda, 31.07.2019.

12:17

Renomirani umetnik iz Indonezije u poseti Beogradu
Foto: Udruženje Adligat

U prepunoj baroknoj sali UКS-a izloženo je sedam umetnikovih radova, kao i dva rada njegovog neformalnog učenika, četrnaestogodišnjeg Teufika Hadžalića, poreklom iz Srbije, koji će uskoro imati izložbu u indonežanskom parlamentu.

O Indoneziji i slikaru Rizalu govorio je Viktor Lazić, predsednik Adligata a predstavljanju je prisustvovao i ambasador Republike Indonezije u Srbiji, njegova ekselencija Mohamad Čandra Viđa Judh.

Gospodin Jus Rizal bavi se umetnošću već trideset godina. Učesnik je mnogobrojnih uglednih svetskih izložbi i umetničkih festivala u Indoneziji i u svetu. Između ostalog izlagao je u Maleziji, SAD, Turskoj, Letoniji kao i u prestižnoj Nacionalnoj galeriji u Džakarti.

Rizal veruje da se umetnost može objasniti u relaciji lične poruke ili priče i da uopštena, dodata, tumačenja i objašnjenja ne mogu biti autentična. Кaže da su ljudi na njegovim izložbama prilično tihi, i da publika ne želi ništa da ga pita, zato što im je već dao odgovore. Nema priča iza njegovih slika.

Rizal smatra da je umetnost okrenuta sebi i da ne treba da se koristi za propagandne svrhe bilo koje vrste, posebno ne političke ili socijalne, što je stav koji je dobio veliki aplauz publike. Rizal veruje da u umetničkom delu umetnik prvenstveno izražava svoju emociju, izraz, oblike i boje koje je našao u sebi, da bi kroz oči i gledanje kao osnovni čulni mediji publiku motivisao da uđe u svoja suštinska značenja.

"Mislim da je najbolja umetnost ona koja dolazi iz srca. Direktna je, nema hendikepa u izražavanju. Za takav pristup verujem da je najbolji umetnički put apstraktni stil, naročito ekspresionistički," kaže Rizal.

Umetnik Jus Rizal gost je Adligata po preporuci Fadlija Zona, indonežanskog kolekcionara sa čijom privatnom bibliotekom Udruženje Adligat ima potpisan protokol o saradnji. Gospodin Fadli Zon trenutno je na funkciji potpredsednika parlamenta Indonezije, a pre nekoliko godina bio je u poseti Muzeju knjige i putovanja, kada je i otpočela saradnja.

Viktor Lazić kaže: "Izložba je organizovana kao prijateljski susret kultura Indonezije i Srbije, kao još jedan most između naših naroda i umetnika. Umetnik koji je došao u posetu Srbiji je poreklom sa Sumatre, pa je tokom programa pročitana i istoimena pesma Miloša Crnjanskog. Zahvalni smo gostima što su svoja dela prikazali u Beogradu, a umetnici su četiri svoja dela poklonila Adligatu i uskoro će se naći u našoj stalnoj postavci."

Indonezija je najveća muslimanska zemlja na svetu sa više od 260 miliona ljudi, rasprostranjena na više od osamnaest hiljada ostrva. Po raznolikosti flore i faune je druga na svetu, odmah iza Brazila i spada u najveće zemlje u razvoju na svetu. Moto Indonezije glasi: „jedinstvo u različitosti", sa obzirom na to da u ovoj državi živi više od tri stotine naroda i nacionalnih manjina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: