Biblioteka grada Beograda pokrenula portal za preporučivanje knjiga

Biblioteka grada Beograda kreirala je jedinstven portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku, a u čijem radu učestvuju još 34 javne biblioteke iz Srbije i oko 60 bibliotekara.

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.12.2017.

18:00

Biblioteka grada Beograda pokrenula portal za preporučivanje knjiga
Thinkstock / Ilustracija

Direktorka Biblioteka grada Beograda Jasmina Ninkov je na današnjem predstavljanju portala "Šta da čitam" rekla da je u pitanju jedinstven sajt u Srbiji čiji cilj je da ponudi kvalitetne knjige i podsetila da je gradska biblioteka ranije pokrenula portal sa preporukama knjiga za mlade i decu pod nazivom "Čitam, pa šta".

Idejni tvorac i rukovodilac projekta Marjan Marinković rekao je da je portal pripreman više od godinu i po dana, da su sproveli niz istraživanja i intervjua, analizirali slične sajtove u zemlji i svetu i uvideli da je portal za preporuke za čitanje zaista potreban domaćim čitaocima.

On je precizirao da je cilj da usmere čitaoci na kvalitetnu literaturu, ali i da se preporuči bibliotekama šta bi trebalo da imaju na svojim policama.

Pored bibliotekara, preporuke će pisati i književna kritičarka Jasmina Vrbavac i pisci Mihajlo Pantić i Ljubica Arsić.

Arsić, koja i predaje književnost u muzičkoj gimnaziji gde "vodi prijatnu bitku da osvoji nove čitaoce", primećuje da mladi uglavnom biraju knjige prema preporuci roditelja ili drugara i da su ljudi, kada uđu u knjižaru, zbunjeni ogromnim brojem knjiga i šarenilom te se mahom opredele za bestselere.

Portal "Šta da čitam", prema njenom mišljenju, predstavlja adekvatan način da pripadnici generacije, koja je navikla na nove medije, dobiju preporuku od ljudi koji se razumeju u književnost, da čuju za nekog novog pisca, nauče kako da pristupe nekom delu i shvate zašto je važno čitati.

Arsić je naglasila da je sajt namenjen mladim čitaocima koje tek treba pridobiti, ali i onim iskusnijim koji žele da dobiju informacije neophodne da bi se odlučili da u mnoštvu knjiga baš određenoj posvete svoje vreme.

Čitaocima su na sajtu na raspolaganju oblasti: književnost, nauka, umetnost i filozofija.

Pored kratke preporuke, može se pročitati i odlomak iz dela, biografija onog ko preporučuje određenu knjigu, a portal će se, prema rečima Marinkovića, i dalje unapređivati.

Predstoji izrada latinične verzije, posebne aplikacije za korišćenje portala na mobilnim uređanjima, a razmišljaju i da čitaocima omoguće da ostave svoje komentare o knjigama koje su na osnovu preporuke odabrali i pročitali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: