Vukosavljević u Sankt Peterburgu: Podrška knjigama od značaja

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević izjavio je danas u Sankt Peterburgu da to ministarstvo podržava objavljivanje knjiga od visokog umetničkog i naučnog značaja, a ne onih koje pripadaju industriji zabave.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.11.2017.

19:10

Vukosavljević u Sankt Peterburgu: Podrška knjigama od značaja

Kako je prenelo ministarstvo, Vukosavljević je na šestom Sankt-Peterburškom međunarodnom kulturnom forumu naveo i da se to radi u uslovima porasta pismenosti i opšteg obrazovanja stanovništva koji su, kako je ocenio, doveli i do porasta čitalačke publike.

Da bi se omogućilo da knjige utiču na društvo, a ne da društvene okolnosti diktiraju izdavačke programe, uloga države je, po rečima ministra, da stimulativno deluje na rad onih autora i njihovih izdavača koji su okrenuti knjizi kao umetničkom i naučnom delu.

"Njihove publikacije nisu najprodavanije jer oni računaju na odabranu čitalačku publiku s izgrađenim vrednostima", ocenio je Vukosavljević i dodao da iz tih razloga Ministarstvo kulture i informisanja Srbije daje dvostruku podršku izdavanju i plasmanu knjige.

Prema njegovim rečma, to se radi kroz konkurs za izdavanje kapitalnih i posebno vrednih dela i kroz otkup knjiga za javne biblioteke, a takođe, u okviru konkursa finansijski se podržava izdavanje dela od visokog umetničkog i naučnog značaja.

"Na ovaj način, selekcijom naslova objavljenih tokom jedne kalendarske godine, snabdevamo čitaoce knjigama srpskih izdavača", rekao je on.

Dodao je i da mesta za prodaju knjiga postaju deo velikih tržnih centara gde se nude i različiti komercijalni sadržaji, a da prevagu u prodaji knjiga odnose publikacije koje nemaju odgovarajući književno-umetnički nivo da bi se mogla okarakterisati kao istinska umetnička ili saznajno utemeljena dela.

"Može se postaviti pitanje koliko je, naročito u našem dobu, knjiga pre svega izvor releventnih naučnih informacija ili literarno umetničko delo, a koliko pripada industriji zabave", rekao je on i dodao da su književni žanrovi okrenuti upravo najvećem broju čitalaca.

Naveo je i da se elektronska knjiga javlja se kao nova mogućnost, ali i pretnja za opstanak knjige u klasičnom obliku.

Dodao je da zasad, elektronska izdanja zauzimaju svoj deo javnog prostora kao posrednik znanja i umetničkih sadržaja, ali da ipak ozbiljno ne ugrožavaju knjigu kao medij.

Ovogodišnji Sankt-Peterburški međunarodni kulturni forum posvećen je 135. godišnjici rođenja iruskog kompozitora Igora Stravinskog, a deo programa 100-godišnjici Oktobarske revolucije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: