Čarls Simić krajem sedmice u Beogradu

Jedan od najznačajnijih savremenih svetskih pesnika i esejista Čarls Simić krajem ove sedmice boraviće u Beogradu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.08.2017.

10:30

Čarls Simić krajem sedmice u Beogradu

Simić će 31. avgusta u sali "Amerikana" Doma omladine Beograda održati književno veče, a čitaoci će imati priliku da se upoznaju sa njegovom poezijom od ranih do najnovijih pesama, objavljenih na srpskom jeziku u knjigama "Iščekujući presudu" u izdanju "Arhipelaga" i "Ludak" u izdanju "Povelje".

Posetioci će prisustvovati i razgovoru sa Simićem o njegovim esejima, poetici i sećanjima na Beograd, na srpskom jeziku dostupnim u knjigama "Alhemija sitničarnice", "Gledaj dugo i netremice" i "Tamo gde počinje zabava".

Prethodna dva gostovanja Čarlsa Simića, u oktobru 2006. i u maju 2011. godine, spadaju, kako ističe "Arhipelag", među najuzbudljivije književne programe u Beogradu u protekle dve decenije. Tokom boravka u Beogradu Simić će imati više susreta sa srpskim piscima i posetiti Srpski PEN centar.

Simić je ovogodišnji dobitnik "Zlatnog venca" Struških večeri poezije, jedne od najvažnijih evropskih nagrada za poeziju, koja mu je uručena preksinoć na svečanosti koja je održana u prepunoj Crkvi Svete Sofije u Ohridu. Nagradu "Zlatni venac" Struških večeri poezije Simić je dobio za ukupan pesnički opus.

Među ranijim dobitnicima ove nagrade nalaze se i Vistan Hju Odn, Josif Brodski, Pablo Neruda, Tomas Transtremer, Šejmus Hini, Ted Hjuz, Desanka Maksimović, Jehuda Amihaj, Hans Magnus Encensberger, Euđenio Montale, Leopold Sedar Sengor, Rafael Alberti, Adonis, Mahmud Darviš i mnogi drugi veliki svetski pesnici.

Rođen u Beogradu 1938. godine, američki pesnik i esejista srpskog porekla preveden je na sve veće svetske jezike.

Dobitnik je velikog broja nagrada, među kojima se nalaze i nagrada Makarturove fondacije, Pulicerova nagrada, nagrada "Edgar Alan Po", nagrada Američke akademije, međunarodna Grifinova nagrada za poeziju, nagrada "Valas Stivens", "Poeta Laureatus" Kongresne biblioteke u Vašingtonu, nagrada Srpskog PEN centra za prevođenje srpske književnosti, medalja "Robert Frost" za životno delo u poeziji.

U izdanju "Arhipelaga" poslednjih godina objavljene su knjige Simićevih eseja "Alhemija sitničarnice", "Gledaj dugo i netremice" i "Tamo gde počinje zabava", kao i knjiga izabranih i novih pesama "Iščekujući presudu". U pripremi je i njegova nova knjiga na srpskom jeziku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: