I Vatikan u potrazi za čuvenim Karavađovim ukradenim delom

Vatikan organizuje ekspertsku konferenciju u pokušaju da pronađe "najtraženiju sliku na svetu", Karavađovo "Rođenje", koju je iz crkve u Palermu navodno ukrala mafija 1969. godine.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 14.10.2018.

19:40

Default images

Tim skupom Crkva će iskazati protivljenje mafiji, u skladu sa primerom Blaženog Đuzepea Puljizija, sveštenika koga je ubila Koza nostra u Palermu 1993. godine, saopštio je Vatikan.

Namera je da se slika "Rođenje" postavi u fokus međunarodne debate kako bi to delo konačno bilo pronađeno, prenela je agencija Ansa.

U početku se verovalo da je neprocenjiva Karavađova slika uništena neposredno pošto je nestala 1969. godine, ali istražitelji sada tvrde da je sačuvana i da bi mogla biti sakrivena negde u Istočnoj Evropi.

Nedavno su istražitelji putovali u jedan grad u Istočnoj Evropi povodom te istrage, naveo je izvor iz policije i dodao da je moguće da će u bliskoj budućnosti slika biti pronađena.

Renesansni majstor Karavađo naslikao je "Rođenje" 1609, neposredno pre smrti 1610.

Pre nekoliko godina doušnik iz mafije rekao je da su delo uništili ljudi koji su ga ukrali, tako što su naneli nepopravljivu štetu kada su sliku pokušali da urolaju, i da je bila bezvredna čak i na crnom tržištu.

Smatralo se da je slika spaljena u nameri da lopovi unište dokaze, ali se u nedavnoj istrazi ispostavlo da je doušnik iz mafije zapravo govorio o drugoj slici koja je ukradena iz crkve u Palermu godinu dana kasnije, 1970.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: