Oskari 2011: Želje i aduti

U "Kodak Theateru" u Los Anđelesu, u noći između nedelje i ponedeljka, po 83. put biće održana svečana ceremonija dodele nagrada Američke filmske akademije, ili narodski rečeno "gledaćemo dodelu Oskara".

Kultura

Izvor: B92

Subota, 26.02.2011.

23:46

Default images

U tu čast, za posetioce sajta "Kulture", svoje favorite (ili bar pobedničke želje) sa vama su podelili mladi srpski reditelji - Čarna Radoičić, Stevan Filipović i Goran Stanković, kao i Ivan Karl, urednik filmskog programa RTS-a.

Čarna Radoičić čeka martovsku premijeru svog dokumentarno-igranog filma "Milena", o životu i radu umetnice Milene Pavlović Barilli: Moj favorit ove godine je fantastični psiho-triler „Black swan“ Darena Aronofskog, što se tiče gotovo svih kategorija. Pogotovo navijam da Natali Portman, jedna od najboljih glumica nove generacije sa najširim rasponom glumačkih potencijala i moći transformacije, dobije nagradu za ulogu koju je vrhunski odigrala. I sama sam se dugo godina bavila baletom pa mi je ova priča zato još bliža, potpuno autentično ulazi u psihološku strukturu profesionalnog baletskog igrača.



U kategoriji animiranog filma navijam za novo delo jednog od mojih omiljenih autora Silvana Šomea, „The Illusionist“, a Bartonova „Alice in wonderland“ zaslužuje Oskara za specijalne efekte. Stevan Filipović, reditelj kultnih filmova "Šejtanov ratnik" i "Šišanje": Mislim da je teško da biram po tome šta se meni najviše svidelo, jer, prosto, nisam gledao veliki broj nominovanih filmova, tako da su ova razmišljanja bazirana na buzzu koji postoji na Internetu, ranijim nagradama (Golden Globe, BAFTA...) i nekim opštim trendovima i "pravilima" koji su se pokazali u proteklih nekoliko godina.

Najbolji film: Jako je lepo da ima toliko filmova u ovoj kategoriji (10), a posebno je lepo što su nominovani "Inception" i naročito "Toy Story 3". Mislim da oni nemaju nikakve šanse u ovoj kategoriji, tako da će se izbor svesti na "King's Speech", "Social Network" i eventualno "Black Swan" ili "True Grit". Gledao sam SN pre par meseci (super film!) i sad u Londonu KS (poprilično konzervativno i istorijski neprecizno, doduše, sa sjajnim glumcima), tako da navijam za "Social Network."



Režija: Ova kategorija mi je uvek bila sumanuta, ovako odvojena od prethodne - mislim, kako nešto može da bude "najbolji film" a da nije najbolje režirano? ili možda misle na pojedine aspekte režije - kadriranje, rad sa glumcima, izbor saradnika...? Onda bi "najbolji film" (nagrada koja ide producentu) trebalo da ide finansijski najuspešnijem filmu ili filmu gde je producent izuzetno rizikovao finansirajući neki mali, hrabar, društveno ili politički angažovan film koji je ispao super. Kako god bilo, ovo mi se čini da ce otići Koenima za "True Grit".

Najbolji glumac: Najverovatnije Colin Firth, možda Jeff Bridges ili Jesse Eisenberg. Meni bi bilo super da dobije Eisenberg, mada mrka kapa, pošto članovi Akademije izgleda baš vole monarhiju...

Najbolja glumica: Natalie Portman. Na ovo sam spreman i pare da uložim. ;-)

Sporedna muška uloga: Geoffrey Rush i ovo je 99%. I zaslužio je.



Sporedna ženska uloga: Biće klanja između Helene Bonam Karter za "King's Speech" i Melise Leo za "The Fighter" (nje se sećamo iz carske serije "Odeljenje za ubistva"). A možda dobije i devojčica iz "True Grit", znamo da Akademija uvek pada na decu. I britansku monarhiju. Goran Stanković nedavno je u Bijaricu, na Festivalu televizijskih programa, osvojio nagradu za najbolji dokumentarni projekat "U mraku": Prilično mi je teško da predvidim ovogodišnje pobednike u trci za Oskara, jer sam se ove godine dosledno borio protiv piraterije čekajuci skoro sve filmove da dođu na FEST. Naravno nekoliko njih se provuklo, neki kojima nisam mogao da odolim, među njima “Crni labud” (Black Swan), jer se zasluženo digla velika prašina iza njega. Po svemu sudeći najveća bitka će se voditi između tri filma, a ostali će se zadovoljiti mrvicama koje oni ostave. A trojku čine “Društvena mreža” Dejvida Finčera, “Crni labud” Darena Aronofskog i “Kraljev govor” Toma Hupera. Moj favorit jeste "Društvena mreža", ali ćemo videti da li će izbor pasti na aktuelnu temu, ili na onaj koji donosi nešto što je više vanvremeno.



Kad su glumci u pitanju, po rečima kritike gospodin Kolin Firt je u blagoj prednosti u odnosu na ostale kandidate sa ulogom kralja sa govornom manom, lično se najviše radujem ulozi Džefa Bridžisa u ostvarenju braće Koen “Čovek zvani hrabrost”. Glumica koja definitivno sada već zaslužuje da dobije ovu statuetu i uzlaznom putanjom nastavi svoju karijeru je Natali Portman za ulogu opsednute balerine u “Crnom labudu”. Američka filmska akademija voli da nagradi vredan i posvećen rad, a to je zajedno sa ogromnim talentom nešto što je ova glumica itekako uspela da prikaže.

Nakon nekoliko godina posvećenih epskim spektaklima i njihovim nastavcima ovogodišnja selekcija za nominacije naginje više ka jednom autorskom pogledu na svet, to je možda nagoveštaj nekih kvalitetnih promena ili samo zatišje pred novu buru.

Bilo kako bilo, radujem se gledanju ovih filmova na FEST-u, jer nijedan film odgledan na monitoru kompjutera ne zamenjuje kolektivni doživljaj gledanja u Sava centru. Ivan Karl - selektor FEST-a: Napomena, ovo nije prognoza, da sam u prilici moji glasovi bi izgledali ovako:

Najbolji film: KRALJEV GOVOR
Najbolji glumac: KOLIN FIRT za KRALJEV GOVOR
Najbolja glumica: NATALI PORTMAN za CRNI LABUD
Najbolja muška sporedna uloga: JEREMY RENNER za GRAD LOPOVA
Najbolja ženska sporedna uloga: HELENA BONAM KARTER za KRALJEV GOVOR
Najbolja režija: TOM HUPER za KRALJEV GOVOR
Najbolji originalni scenario: DAVID SAIDLER za KRALJEV GOVOR
Najbolji strani film: IN A BETTER WORLD, Suzan Bir

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: