Kultura

Ponedeljak, 12.09.2011.

18:10

Počeo kongres Međunarodnog PEN-a

Svetski kongres Međunarodnog PEN-a, 77. po redu, počeo je danas Beogradu i tom prilikom 88 delegacija i 250 delegata iz celog sveta raspravljaće o problemima jezika, književnosti i kulture.

Izvor: Tanjug

Default images

Ovo je prvi put da se najveći skup federacije pisaca, prevodilaca, urednika i izdavača održava u Srbiji u kojoj je PEN centar, u Beogradu, osnovao 1926. godine Bogdan Popović na inicijativu Isidore Sekulić.

''Ovaj kongres značajan je za uspostavljanje pomirenja i saradnje u regionu“, rekao je danas na prvoj konferenciji za novinare predsednik Međunarodnog PEN-a Džon Ralston Sol i dodao da će se sa kongresa u Beogradu, koji traje do 18. septembra, poruka pomirenja poslati ne samo regionu već i drugim delovima sveta.

Prema njegovim rečima, jedna od glavnih tema diskusija biće rasprava o nestajanju ''malih'' jezika i kultura i potrebi da se oni očuvaju, prevode i promovišu u svetu.

S tim u vezi, tokom kongresa biće usvojen i takozvani Gerona manifest o zaštiti malih jezika.

Tokom PEN kongresa, u Beogradu, Novom Sadu i Nišu biće održan međunarodni književni festival ''Oslobodi reč“ (Free the Word) tokom kojeg će se učesnici kongresa predstaviti publici čitanjem uživo, filmovima snimljenim prema književnim delima i izložbama knjiga gostujućih i domaćih autora.

Cilj festivala je, prema rečima glavnog urednika izdavačke kuće ''Arhipelag“ i člana Srpskog PEN-a Gojka Božovića, vraćanje književnosti u javni prostor.

Beograd će biti grad knjige, književni centar u kome se čuju razni jezici, rekao je Božović.
Foto: FoNet
Festival ''Oslobodi reč" biće otvoren u četvrtak u Beogradu, javnim čitanjem sa balkona Narodnog pozorišta, da bi se sutradan preselio u Novi Sad.

''Oslobodi reč" festival će biti zatvoren u Nišu u subotu, istog dana kada se otvara 22. Književna kolonija Sićevo, rekao je član PEN-a Velimir Kostov.

''PEN je izuzetno važan ne samo za kulturu već i za svest i savest epohe u kojoj živimo“, ocenio je esejista, prevodilac i potpredsednik Srpskog PEN-a Zoran Paunović.

U holu "Kontinetala", gde se i održava kongres, posetioci će moći da vide izložbe ''Svetska književnost u Srbiji: izložba prevedenih knjiga učesnika Kongresa PEN i Festivala "Oslobodi reč'', kao i ''Svetska književnost iz Srbije: izložba knjiga savremenih srpskih pisaca u prevodu“.

Tokom trajanja festivala u Beogradu i Novom Sadu biće organizovane i projekcije filmskih ekranizacija nekih literarnih dela i upriličena druženja sa autorima.

Ovogodišnji kongres nije prvi koji se organizuje na prostoru bivše Jugoslavije.

Deveti Svetski kongres Međunarodnog PEN-a održan je u Dubrovniku, u Kraljevini Jugoslaviji 1933. godine, a Bled je bio domaćin 33. kongresa PEN-a od 2. do 7. jula 1965, u tadašnjoj SFRJ.

Taj grad u Sloveniji bio je i domaćin 71. kongresa 2005, dok je Dubrovnik, sada grad u Hrvatskoj, bio domaćin 59. svetskog kongresa PEN-a, 1993. godine.

Međunarodni PEN je najveća svetska federacija pisaca, prevodilaca, urednika i izdavača, a Svetski kongres je najznačajniji javni događaj u radu te organizacije.

Prvi PEN klub osnovao je nobelovac Džon Golsvorti 1921. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: