Zdravlje

Petak, 05.02.2021.

15:58

Kada "gas smejavac" od obične supstance za kućnu i medicinsku upotrebu postaje "ubica"? VIDEO

Ceo region ostao je u šoku posle vesti da je sedamnaestogodišinja devojčica iz Slovenije preminula od prevelike doze takozvanog gasa za smeh.

Izvor: B92, TV Prva

Kada
Foto: Printskrin/Prva TV

"Gas za smenjanje" odnosno azot suboksid je veoma toksična supstanca i opasna za ljudsko zdravlje. Azotni oksidol je jedan od oksida azotnih jedinjenja, jedini je koji se nalazi u gasovitom stanju, zato je veoma težak za zloupotrebu i zato se vrlo teško aplikuje i to u medicinske svrhe, nekada kao gas za lokalnu anesteziju u zubarskim uslovima, nekada kao uvod u opštu anesteziju putem inhalacije, u motornoj industriji kao deo raketnog goriva jer pojačava sagorevanje i u turbo motorima prilikom auto-moto trka", kaže za "150 minuta" dr Snežana Ristić, pedijatar - kliničkim toksikolog.

Prema njenim relima, odobren je za ljudsku upotrebu kao potiskivač svih supstanci, a koje se koriste kao aerosoli, na primer u bocama za šlag u spreju, u farmaciji i kozmetologiji. Ni u jednoj zemlji nije proglašen toksičnom supstancom i nema zabrane za korišćenje i primenu kod ljudi, zato što je nestabilan i može se koristiti u vrlo malim količinama.

"Još u 18. veku ljudi su ga koristili kao gas smejavac za podizanje raspoloženja jer stimulacijom CNS, pravi određenu euforiju, može da da i halucinacije, a u većim količinama može da izazove štetne nepovratne efekte. Često ga kombinuju sa drugim psihoaktivnim supstancama jer ne može da se dobije u tolikim količinama", naglašava dr Ristić.

Gas dolazi pakovan u kapsulama volumena 2 mililitra.

"On se čuva u specijalnim čeličnim bocama pod velikim pritiskom u strogo kontrolisanim uslovima u operacionoj sali i mora da ga koristi isključivo anestezilog. Koristi se prvenstveno u medicini. Koristi se kao inhalacioni anestetik, on je mnogo bolji anelgetik, smanjuje bol, a mnogo manje kao anestetik. Poslednjih godina mlađa generacija anesteziologa je potisnula njegovu upotrebu jer je naučna tehnologija napredovala i koristimo ciljanu kontrolisanu anesteziju intravenskim putem", objašnjava anestezilog dr Aleksandar Nikolić iz Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

22 h

Podeli: