Zdravlje

Subota, 22.10.2016.

15:43

Obeležen roze dan u Srbiji: "Vi to možete"

Oktobar mesec posvećen je borbi protiv raka dojke. U centru Beograda, Fond B92 u saradnji sa Američkom ambasadom i kompanijom AVON, uz podršku Ministarstva zdravlja i NALOR-a, obeležili su Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke.

Izvor: B92

Obeležen roze dan u Srbiji:
TipsTimes/Flickr.com

Roze dan u Srbiji - dan kada muškarci trče na štiklama, dan kada svi glasno kažu ''vi to možete''. U znak podrške svim ženama koje vode bitku sa teškom bolešću, veliki broj građana okupio se u Knez Mihajlovoj ulici, kako bi se obeležio Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke. Erika Kin u borbi za život, odnela je pobedu. Ona je podsetila sve žene, redovni pregledi su obavezni.

“Ako otkrijete rak dojke na vreme, možete da se izlečite. I mislim da sam ja dobar primer, ja sam imala rak i sada ja sam zdrava, ja sam tu i mislim da je ovo važna prilika za druge ljude”, rekla je Erika Kin, ataše za kulturu u Ambasadi SAD u Beogradu.

Ženama koje su obolele od ove teške bolesti, podrška je jako važna. Ali podrška mora biti svakodnevna i konstantna.

“Kao i kada je reč o svakoj podršci, jako je važno da stanete u tuđe cipele i da vidite kako se neko oseća u nekom teškom trenutku, kako bi vaša empatija proradila i bila efikasna i kako bi se na pravi način solidarisali”, rekao je Veran Matić i dodao: “Nije dovoljna samo solidarnost, već angažovanje čitave zajednice i u materijalnom smislu da se poboljša zdravstveni sistem i preventivni sistem kako bi što manje žena obolelo od ove bolesti ili kako bi se rak otkrio na vreme kada je u potpunosti izlečiv”.

Statistika pokazuje da svake godine u Srbiji, od ove podmukle bolesti oboli više od 4000 žena, ali otkrivanjem ove bolesti u ranoj fazi, ona je potpuno izlečiva.

“Ove godine u prvih 6 meseci imali smo negde oko 3000 pozitivnih mamografskih nalaza, koji su iziskivali dodatne dijagnostičke procedure, a na našu sreću ili da kažemo nesreću, u svega 108 slučajeva smo imali potvrđen histopatološki nalaz da se radilo o karcinomu. Podržavamo, molimo, apelujemo da se naše devojke, majke i bake odazovu na skrining program za karcinom dojke, jer samo na taj način možemo pravovremeno sprečiti dalji nastanak i širenje ove bolesti”, rekao je Branislav Vekić, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja.

Poslednjih godina zabeležen je vidan napredak, ali svest među ženama je i dalje nedovoljno razvijena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: