Svet

Petak, 31.10.2014.

20:32

Sve više rizičnih kredita u Indiji

Obim rizičnih kredita u bankarskom sistemu Indije na trogodišnjem je maksimumu, upozorila je bonitetna agencija "Mudis".

Izvor: Tanjug

Default images

Mudis navodi da su prognoze za bankarski sektor pesimistične zbog slabog privrednog oporavka.

Indijskom bankarskom sektoru, u kom dominiraju državne banke, preti opasnost u vidu rasta nenaplativih zajmova, a visoka izloženost korporativnom sektoru mogla bi da spreči značajniji oporavak kvaliteta sredstava, čak i ako ekonomski rast nešto ubrza, navodi "Mudis", a prenosi agencija Frans pres.

Indijska privreda bi u fiskalnoj godini zaključno sa martom 2015. mogla da zabeleži rast od pet odsto, nakon prošlogodišnjih 4,7 odsto, što je bio najlošiji rezultat u gotovo 10 godina.

Premijer Indije Narendra Modi, koji je došao na vlast u maju, pokušava da popravi poslovnu klimu u zemlji i smanji birokratiju u nameri da pokrene privredu. Visoke kamatne stope u cilju borbe sa uporno visokom inflacijom i pad domaće valute rupije, međutim, dovode do osipanja profita kompanija, koje se muče da smanje dugovanja.

Obim nenaplativih zajmova u Indiji trenutno iznosi četiri odsto ukupnih kredita, a procenjuje se da će do kraja fiskalne godine porasti na 4,5 odsto, u odnosu na ispod jedan odsto u susednoj Kini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

15 h

Podeli: