Svet

Sreda, 06.04.2022.

17:55

Britanija zamrzla sredstva dve velike ruske banke

Britanija je danas zamrzla sredstva dve velike ruske banke, a do kraja godine će prekinuti uvoz uglja i nafte iz Rusije, javlja Rojters.

Izvor: Tanjug

Britanija zamrzla sredstva dve velike ruske banke
Ilustracija: Depositphotos/Primakov

Kako navodi agencija pozivajući se na saopštenje britanskih vlasti, zamrznuta su sredstva ruskih banaka Sberbank i Kreditne banke Moskve da bi se pojačale sankcije čiji je cillj da oslabe ratnu mašineriju ruskog predsednika Vladimira Putina.

Sankcije su uvedene i za još osam oligarha, navodi se u saopštenju britanskih vlasti.

Sberbanka, Alfa banka, Medvedev na meti sankcija SAD

Američka administracija je uvela sankcije ruskoj Sberbanci i Alfa banci, izjavio je danas neimenovani visoki zvaničnik američke vlade.

"Kao što znate, hteli smo da izazovemo finansijski šok tako što smo odsekli ruske najveće banke i centralnu banku da obavljaju bilo kakve poslove sa SAD, a zamrzli smo im svu imovinu koja je u dodiru sa američkim finansijskim sistemom ili našim saveznicima. Danas smo drastično pojačali finansijski šok tako što smo uveli sankcije najvećoj ruskoj finansijskoj instituciji, Sberbanci, i najvećoj privatnoj ruskoj banci, Alfa banci", kazao je zvaničnik, preneo je Tas.

Osim ćerki predsednika Rusije Vladimira Putina i porodice ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, na udaru sankcija su se našli i premijer Rusije Mihail Mišustin i zamenik Ruskog bezbednosnog saveta Dmitrij Medvedev, istakla je Bela kuća.

"Sankcije su uvedene ruskoj eliti i članovima njihovih porodica, uključujući i punoletnu decu Vladimira Putina, ćerki i supruzi Lavrova, članovima Ruskog bezbednosnog saveta, kao i bivšem premijeru Dmitriju Medvedevu i premijeru Mihailu Mišustinu", dodala je Bela kuća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

23 h

Svet

Rusija pretekla Ameriku

Rusija je u maju pretekla Ameriku po količini izvezenog gasa u Evropu, prvi put nakon skoro dve godine, uprkos naporima regiona da se oslobodi zavisnosti od fosilnih goriva, piše “Fajnenšel tajms”.

14:27

16.6.2024.

6 h

Svet

Vraćaju se u Rusiju?

Američki proizvođač bezalkoholnih gaziranih pića Koka-kola, koji je 2022. napustio rusko tržište, podneo je u aprilu ove godine tri zahteva za registraciju svojih najpoznatijih brendova "Koka-kola", "Fanta" i "Sprajt" u Rusiji.

7:54

15.6.2024.

1 d

Podeli: