Sreda, 26.11.2014.

12:22

Počela obnova i gradnja 200 kuća

Nemačka nevladina organizacija ASB, sa partnerom "Huzing centar", započela je obnovu 167 kuća i izgradnju 32 kuće oštećene u majskim poplavama.

Izvor: Tanjug

Default images

Kuće grade i obnavljaju u Valjevu, Šapcu, Šidu, Loznici, Bajinoj Bašti, Osečini, Ljuboviji i Malom Zvorniku.

Kroz Program pomoći EU poplavljenim područjima u Srbiji, za ove opštine su obezbeđena tri miliona evra, a ukoliko vremenski uslovi dozvole kraj svih radova se očekuje do Nove godine, navedeno je u saopštenju učesnika programa.

Ugrožene porodice će pored obnovljenih, dobiti i potpuno opremljene domove novim nameštajem i belom tehnikom koju su izgubili u poplavama.

Program pomoći EU u ovim opštinama sprovodi ASB, zajedno sa partnerima "Hauzing cetrom", Inicijativom za razvoj i saradnju i Fondacijom "Ana i Vlade Divac".

Kroz projekat organizacije ASB, pored rekonstrukcije i izgradnje porodičnih domova u osam opština, obezbeđena su i sredstva za poljoprivredna gazdinstva, mala i mikro preduzeća kako bi posle poplava ponovo pokrenuli svoje biznise.

U Valjevu, Šapcu, Loznici, Osečini, Malom Zvorniku, Bajinoj Bašti i Ljuboviji 172 preduzetnika i poljoprivrednika dobiće grantove prosečne vrednosti 2.500 evra, dok će 34 korisnika dobiti pakete građevinskog materijala.

"Dodela ekonomskih grantova počinje ove nedelje, a do kraja godine, ukupno 406 korisnika i njihove porodice će dobiti pomoć kroz naš projekat. Zajedničkim radom četiri organizacije, sredstvima donatora, ali i odličnom saradnjom sa lokalnim samoupravama uspeli smo da obezbedimo da pomoć dođe do ljudi kojima je najpotrebnija", rekao je koordinator projekta Mauro Maskioli.

Program pomoći EU poplavljenim područjima u Srbiji, u vrednosti od 30 miliona evra, finansira EU iz pretpristupnih fondova IPA.

Sredstva su namenjena izgradnji novih domova, obnovi javnih ustanova, privatnih kuća, puteva i obnavljanju privrede i poljoprivredne proizvodnje u 24 opštine koje su najviše pogođene poplavama: Bajina Bašta, Valjevo, Varvarin, Velika Plana, Jagodina, Kosjerić, Koceljeva, Kragujevac, Kraljevo, Krupanj, Lazarevac, Loznica, Ljubovija, Mali Zvornik, Obrenovac, Osečina, Paraćin, Svilajnac, Smederevska Palanka, Trstenik, Ub, Čačak, Šabac i Šid.

Sve aktivnosti na terenu sprovode Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS), Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO), organizacije HELP i ASB, i Danski savet za izbeglice (DRC) - u koordinaciji sa Kancelarijom Vlade Srbije za pomoć i obnovu poplavljenih područja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: