Subota, 17.09.2011.

11:22

Ublažene sankcije Libiji

Savet bezbednosti UN jednoglasno je usvojio rezoluciju kojom se ublažavaju ekonomske i vojne sankcije Libiji.

Izvor: Tanjug

Default images

Uspostavljena je i misija UN, koja treba da pomogne prelaznoj vladi.

Rezolucija je doneta samo nekoliko sati nakon što je generalna skupština UN izglasala da mesto u UN dobije Nacionalni prelazni savet Libije, čime je i formalno okončano priznavanje pada vlade Moamera Gadafija, prenosi AFP.

Savet bezbednosti je odmrznuo sredstva i ukinuo druge mere uvedene protiv libijske Nacionalne naftne korporacije i naftne kompanije Zueitina oil, a takođe su ublažene sankcije prema centralnoj banci i drugim finansijskim institucijama Libije.

Savet je istovremeno izrazio zabrinutost zbog "širenja naoružanja u Libiji i potencijalnog uticaja koji to može imati po regionalni mir i stabilnost".

Rezolucijom je, ipak, dozvoljeno snabdevanje oružjem i tehnička pomoć libijskoj prelaznoj vladi.

Takođe je zadržana zona zabrane letova, koja je korišćena kako bi se opravdali vazdušni udari NATO-a na Gadafijeve ciljeve.

Izaslanik UN u Rusiji Vitalij Čurkin zahtevao je, međutim, da se zona zabrane letova ubrzo revidira i preispita.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: