Utorak, 04.10.2022.

09:45

Mediji: Promena male mature, dobili rok

Uvode se nova pravila koja se tiču malih maturanata.

Izvor: B92

Mediji: Promena male mature, dobili rok
Ilustracija, foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Kako tvrde mediji, učenici koji završavaju osmi razred ove školske godine i polaznici funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih, kao i naredne generacije učenika i polaznika, izjašnjavaće se do 30. decembra o tome koji će test, od pet ponuđenih predmeta, raditi kao treći na završnom ispitu.

Izjašnjavanje se vrši pisanim putem u školi ili elektronski na portalu Moja srednja škola.

U slučaju da učenici predomisle i žele da promene predmet koji će polagati na trećem testu, moći će to da učine u školi do 1. februara 2023. godine, prenosi "Telegraf.rs".

S obzirom na promenu koncepta polaganja trećeg testa na završnom ispitu, promenjen je i koncept bodovanja. Učenik može da ostvari najviše 14 bodova na testu iz srpskog jezika i književnosti, odnosno maternjeg jezika i književnosti, 14 bodova na testu iz matematike i 12 bodova na trećem testu.Završni test na kraju osnovne škole se polaže rešavanjem tri testa iz: srpskog/maternjeg jezika, matematike i testa iz prirodnih ili društvenih nauka po izboru učenika iz nastavnih predmeta biologije, geografije, istorije, fizike i hemije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

22 h

Podeli: