Ponedeljak, 28.02.2005.

21:47

SAD: U SCG poštovana ljudska prava

U Srbiji i Crnoj Gori 2004. godine u suštini su poštovana ljudska prava, uprkos problemima u nekim oblastima.

Izvor: Beta

Default images

Ovo se navodi u redovnom izveštaju Stejt departmenta, koji je objavljen u ponedeljak. Policija je efikasno istražila politička ubistva za vreme i posle režima Slobodana Miloševića, ali nekažnjavanje krivaca i korupcija su i dalje problemi, navodi se u delu posvećenom Srbiji i Crnoj Gori.

Stejt department smatra da je SCG Haškom tribunalu "dostavila puno dokumenata" i pružila svedoke za suđenja, ali i da je pored toga ta institucija ostala nezadovoljna saradnjom SCG, zbog verovanja da se bivši komandant bosanskih Srba, general Ratko Mladić nalazi u Srbiji.

Prema procenama, kako se navodi u izveštaju, oko 30 odsto dece u SCG, uglavnom Roma, žrtve su nasilja, ali i policija je uglavnom reagovala na sprečavanju ove pojave.

Stejt department navodi da se broj međuetničkih incidenata u Vojvodini povećao od kako je na parlamentarnim izborima u Srbiji u decembru 2003. Srpska radikalna stranka dobila glasove u različitim sredinama.

Podseća se i da je homoseksualna zajednica u Srbiji prikrivena zbog straha, nasilja i diskriminacije.
Ocenjuje se da srpska vlada ima "značajan uticaj" na tri programa Radio-televizije Srbije i na još neke televizije, ali i da nema "formalnu kontrolu" tih medija.

Takođe, Vašington smatra da su vlasti Srbije i SCG sarađivale sa susednim zemljama i međunarodnim organizacijama na identifikaciji i pronalaženju nestalih osoba, ali i da je napredak u toj oblasti "spor".

Kosovo: Možda politički motivisano nasilje

Kada je reč o Kosovu, u izveštaju se navodi da su UNMIK i privremene kosovske institucije u suštini poštovali ljudska prava, ali su u nekim oblastim zabeležini "ozbiljni problemi", pogotovo kada je reč o kosovskim Srbima. Vašington podseća i na "navodna etnički motivisana ubistva Srba" na Kosovu tokom 2004. pogotovo za vreme martovskog nasilja. Sloboda kretanja kosovskih Srba i dalje je, kako se navodi, ozbiljan problem.

Rastuće nasilje na Kosovu, pogotovo za vreme martovskih nemira, "možda je bilo politički motivisano i možda su njim rukovodili ekstremni kosovski Albanci", dodaje se u izveštaju.
Kosovski Srbi suočavaju se sa socijalnom diskriminacijom u obrazovanju i zdravstvenoj zaštiti, "iako te servise nastavlja da dopunjava vlada SCG kroz Koordinacioni centar za Kosovo i paralelne institucije", stav je Vašingtona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: