Nedelja, 29.10.2000.

17:31

SR JUGOSLAVIJA ZA KOJI DAN CLAN UN?

Izvor: B92

Default images
U Njujorku je najavljeno da bi uskoro - verovatno, vec u sledecih nekoliko dana - trebalo da bude razmotrena molba Beograda za prijem SR Jugoslavije u clanstvo Organizacije ujedinjenih nacija, javlja agencija Sense. Prema Statutu, clanstvo u OUN otvoreno je za "sve miroljubive zemlje koje prihvataju obaveze iz Statuta" i koje su - prema proceni Saveta bezbednosti - "spremne i sposobne" da sprovode u zivot te obaveze. Molba za prijem odlazi prvo pred Savet bezbednosti, gde je potrebna vecina od 15 clanova - s tim sto je neophodno da protiv te odluke ne bude nijedan od pet stalnih clanova Saveta bezbednosti (SAD, Rusija, Kina, Britanija i Francuska). Posle toga, na osnovu preporuke Saveta bezbednosti, konacnu odluku o prijemu novog clana donosi Generalna skupstina Ujedinjenih nacija (javnim glasanjem, kod kojeg je neophodna dvotrecinska vecina), cije je zasedanje pocelo u Njujorku sredinom septembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: