MH370 - početak kraja potrage

Predstavljamo vam retrospektivu ključnih momenata nestanka i potrage za avionom malezijske avio-kompanije na letu MH370 koji je nestao sa radara 8. marta.

Info

Izvor: R C, B92

Utorak, 25.03.2014.

16:10

Default images

Avion "Malezija erlajnsa" sa 239 putnika i članova posade nestao je sa radara 8. marta samo sat vremena nakon što je poleteo sa aerodroma u Kuala Lumpuru i uputio se ka Pekingu. Potraga za nestalim avionom na letu MH370 okupirala je celu planetu, a poslednja vest upućena porodicama putnika da nema preživelih izazvala je bes i razočarenje nakon 17 dana svakojakih informacija koje su stizale sa raznih strana. Od pomirljivog tona da se avion srušio, a putnici i posada poginuli u Indijskom okeanu, preko svakodnevnih objava da su uočeni delovi letilice, pa do teorije o otmici i terorističkom napadu, u toku dve i po nedelje neizvesnost je obavila ceo ovaj slučaj.

Retrospektiva ključnih momenata nestanka i potrage za avionom na letu MH370 izgledala je ovako.

Dan 1.

Avion "Malezija erlajnsa" na letu MH370 sa 239 putnika i članova posade nestao je sa radara u zoru po centralno-evropskom vremenu 8. marta, a spasilačke ekipe krenule su u potragu za letelicom, strahujući da se srušila u more. U potragu za nestalim avionom između Malezije i južne obale Vijetnama uključeno je 15 aviona i devet brodova. Kasnije u toku dana u potragu se uključila i Kina, a za njom i ostale države jugoistočne Azije.

Boing 777, koji je leteo iz Kuala Lumpura u Peking, poslednji kontakt sa kontrolorima leta imao je 120 nautičkih milja od istočne obale malezijskog grada Kota Baru, naveo je u saopštenju generalni direktor "Malezija erlajnza" Ahmed Jauhari Jahja.

Strahovalo se da je reč o terorističkom napadu, a u istragu je uključen i Interpol.
Foto: Beta/AP
Dan 2.

Avion vijetnamske mornarice pronašao je objekat za koji se verovalo da je deo nestalog aviona "Malezije erlajnz", a Rojters je objavio nezvanična saznanja da se fokus istrage o letu MH370 usmerava ka mogućnosti da se letelica raspala tokom leta.

Dan 3.

Radijus potrage je proširen na Južno kinesko more pošto nije pronađen nijedan potvrđeni trag ostataka letelice, a Kina je zahtevala od Malezije da ubrza istragu.
Foto: Beta/AP
Dan 4.

Sveobuhvatna potraga u koju je uključeno 40-tak brodova mornarica, 10 zemalja, desetinu vojnih aviona, helikoptera, obalska straža, privatna plovila i 10 kineskih satelita visoke rezolucije, za sada, nisu uspeli da uđu u trag Boeing 777-200ER.

Dan 5.

Fotografije koje su snimili kineski sateliti, za koje se verovalo da prikazuju olupinu nestalog malezijskog aviona, ipak nisu bile u vezi sa letelicom za kojom se traga.

Dan 6.

Izveštaj američkih istražitelja uključenih u istragu pokrenuo je pitanja zašto bi boing 777 leteo bez kontakta sa kontrolom leta i da li je bilo ikoga u kontroli leta u to vreme, da li je pilot ili neko drugi u letelici "namerno" onemogućio radio-vezu iz kokpita da bi izbegao otkrivanje, a zatim preusmerio letelicu, prenosi agencija AFP.
Foto: Beta/AP
Dan 7.

Podaci sa vojnog radara nagovestili su da je nestali malezijski avion namerno preusmeren preko Malajskog poluostrva u pravcu Andamanskih ostrva, a najavljeno je da bi potraga trebalo da se proširi i na Indijski okean.

Mediji su javili da je komunikacioni sistem aviona sa leta MH370 razmenjivao “pingove” sa satelitom nekoliko sati nakon što je avion nestao.

Dan 8.

Premijer Malezije Nadžib Razak saopštio je daje verovatno neko ugasio sistem za komuniciranje na letu MH370 i pojavile su se spekulacije da je reč o otmici.

Potraga za letelicom usmerena je ka dva nova koridora, Kazahstan-Turkmenistan i Indonezija-južna Indija, a otkriveno je i da je poslednji signal sa leta stigao 7 sati kasnije nego što se ranije mislilo.
Foto: Beta/AP
Dan 9.

U potragu za nestalim malezijskim avionom uključilo se 26 zemalja.

Dan 10.

Poslednje reči iz kokpita izgovorene su dok je avion napuštao vazdušni prostor Malezije i prelazio u nadležnost kontrole leta u Vijetnamu, preneli su mediji.

Dan 11.

Američki zvaničnici su saopštili da je vlada Malezije tražila od Federalnog istražnog biroa (FBI) pomoć pri vraćanju i analiziranju elektronskih podataka, obrisanih prošlog meseca sa simulatora leta pilota nestalog aviona, prenela je agencija AP.

Istražitelji koji vode istragu o nestalom malezijskom avionu smatraju da je avion najverovatnije leteo prema južnom delu Indijskog okeana, izjavio je za Rojters izvor blizak istrazi.
Foto: Twitter@ABC
Dan 12.

Na zapadu Australije uočeni su objekti za koje se u tom trenutku verovalo da su najkonkretniji tragovi nestale letelice.

Dan 13.

Međunarodna potraga za delovima nestalog malezijskog aviona poprimila je međunarodne razmere i svom snagom tragalo se za olupinom letelica na zapadu Australije. Dan 14.

Malezijske vlasti su objavile da je nestali malezijski avion nosio zapaljive litijum- jonske baterije. Potraga za olupinom nestalog aviona nije obustavljena.

Dan 15.

Nakon dana bezuspešne potrage, iz australijske pomorske sigurnosne Uprave ( Amsa ) saopšteno je da je iz aviona "golim okom“ uočen veliki broj malih objekata u radijusu od pet kilometara, uključujući i drvenu paletu.

Dan 16.

Potraga je nastavljena, nakon što su zvaničnici objavili da su u Indijskom okeanu tokom potrage za nestalim avionom kompanije "Malezija erlajns" uočeni predmeti koji bi mogli da predstavljaju ostatke sa te letelice - jedna drvena paleta i pojasevi za vezivanje. Pojavilo se još informacija o mogućim delovima nestalog aviona. Dan 17.

Poslednje infromacije o sudbini leta MH370 porodicama je na hitnom brifingu preneo premijer Malezije Nadžib Razak, koji je rekao da su u nezapamćenoj potrazi za avionom upotrebljene dosad nikada korišćene metode.

"Na osnovu novih podataka, sa dubokom tugom i žaljenjem, zaključujemo da je let MH 370 okončan na jugu Indijskog okeana", rekao je malezijski premijer.

Porodicama putnika upućena je SMS poruka kojom su obavešteni da „bez sumnje“ niko od putnika nije preživeo.

Dan 18.

Osamnaestog dana od nestanka malezijskog aviona potraga je obustavljena zbog loših vremenskih uslova, naveli su nadležni u Australiji. Još uvek nije pronađen ni jedan delić nestalog aviona. Iako je sudbina nestalog aviona definisana, potraga za njegovim delovima se nastavlja. U toj potrazi učestvuje na desetine aviona, brodova, ljudi...iz 26 država.

Njihov glavni cilj je da pronađu crnu kutiju aviona, a za to imaju ne tako dugačak rok, jer, kako objašnjavaju stručnjaci, crna kutija iz aviona trebalo bi da je nastavila da emituje signal, što bi trebalo da potraje do 30 dana od momenta nestanka sa radara.

SAD su u tu svrhu poslale lokator akustičnih signala crne kutije i robotsko podvodno vozilo bez ljudske posade "blufin-21" u Pert, kao pomoć u potrazi za crnom kutijom.
Foto: Beta/AP
Za to vreme, svi timovi čekaju da se vreme stabilizuje kako bi se potraga za uočenim delovima nastavila i bar jedan izvukao iz vode.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: