Italija: Na Titaniku tonu svi, i oni iz prve klase

Italijanski Senat, gornji dom paralmenta, usvojio je u četvrtak paket mera štednje, koji bi trebalo da uveri ulagače da ta, treća po veličini privreda u okviru evrozone, neće biti zahvaćena dužničkom krizom. U naredne tri godine je predviđeno "budžetsko stezanje kaiša" u visini od 48 milijardi evra. Opozicija i sindikati kritikuju mere.

Info

Izvor: Dušan Kosanoviæ

Petak, 15.07.2011.

04:04

Default images

Mere koje je predložila vlada premijera Silvija Berluskonija, koje bi trebale da doprinesu finansijskoj stabilnosti Italije usled velikog pada berzanskih indeksa, usvojene su sa 161 glasom za i 135 glasova protiv.

Italija je izložena pritisku da dokaže tržištu da može da dovede u red svoje finansijsko stanje i ubrza privredni rast, jer u suprotnom rizikuje da zapadne u dužničku krizu koja je dosad već zahvatila Grčku, Irsku i Portugal.

Berluskoni je naložio svim ministrima iz ekonomskih resora da se ove sedmice hitno i detaljno pozabave rešavanjem dužničke krize. Iako je premijer prvo potvrdio da će, iz prijateljstva koje oseća prema Srbiji, doći u petak u Beograd uprkos vanrednim obavezama koje ima u Italiji, ispostavilo se da je situacija veoma ozbiljna, te da napuštanje zemlje u ovom momentu nije moguće.

U petak sledi i glasanje u donjem domu, Kameri, kojem italijanski premijer očigledno želi da prisustvuje, zbog oštrih reči koje je opozicija upućivala njegovoj vladi tokom rasprave u Senatu.

On je poručio da je italijanska vlada stabilna i snažna, kao i da je uveren da će opozicija sarađivati kako bi "odbranili zemlju".

Italijanski ministar finansija Đulio Tremonti je u Senatu rekao da je cilj paketa mera štednje da budžet do 2014. dovede u stanje ravnoteže.

Tremonti je tokom izlaganja u skupštini slikovito rekao da je zemlja u opasnosti od sudbine Titanika – a na njemu su nastradali svi, pa i oni iz prve klase.

Međutim, opozicija predvođena levocentrističkom Demokratskom partijom se usprotivila planu, navodeći da će mere štednje najviše pogoditi siromašnije slojeve, jer su zahvatanja i u sektorima socijale, zdravstva, obrazovanja…

Stefano Fasina, portparol DP-a za ekonomska pitanja, napao je najavljene mere rekavši da one samo brane interese političke klase i velikih korporacija, a pogađaju radnike, penzionere i studente. Sindikalni lideri su takođe oštro kritikovali vladin program.

MMF: Problem je spor privredni rast

I pored toga što je javni dug Italije od gotovo 120 odsto bruto domaćeg proizvoda jedan od najviših u evrozoni, mnogi stručnjaci smatraju da je veći problem spori privredni rast.
Glavna tema svetskih medija (Economist)
Samo dan ranije od glasanja u Senatu, Međunarodni monetarni fond je zatražio od Italije da osigura "odlučno sprovođenje" mera za kresanje izdataka radi smanjenja duga te zemlje.

MMF je, inače, u svojoj analizi ocenio da je Vlada Italije možda previše optimistična u pogledu izgleda za ekonomski rast zemlje, preneo je britanski Bi-Bi-Si.

Eksperti MMF-a ocenjuju da italijanskim planovima za reformu poreskog sistema nedostaju podrobnosti i da vlada mora da učini više na podsticanju ekonomije.

Prema prognozi MMF, italijanska ekonomija će ove godine ojačati jedan odsto, prema rastu od 1,3 odsto u 2010.

I privatna imperija u problemima

Pored velikih problema koje ima kao prvi čovek Italije, Silvio Berluskoni ima sve više muka i kako da sačuva svoju privatnu poslovnu imperiju, naročito nakon što je sud naložio da plati 560 miliona evra zbog umešanosti u korupciju.
Optuženi u više procesa (Tanjug)
Sud je 2. jula presudio da "Fininvest", čiji je vlasnik Berluskoni, mora da plati konkurentskoj kompaniji "CIR" odštetu, zbog toga što je podmitio sudiju kako bi odobrio preuzimanje izdavačke grupe Mondadori 1990.

Osim toga, sud u Milanu zakazao je za 18. oktobar ročište na kome će biti odlučeno da li će premijeru Italije biti suđeno za utaju poreza.

Sudija Marija Vićidomini kazala je da će tada biti nastavljeno saslušanje u okviru istrage o utaji poreza, u koju je uključena jedna od Berluskonijevih kompanija "Mediatrade".

Pored Berluskonija, na meti istrage nalazi se još 11 osoba, među njima i njegov sin Pjer Silvio i dugogodišnji Berluskonijev opunomoćenik Fedele Konfalonjeri, koji je i predsednik Berluskonijeve imperije "Mediaset". Berluskoni se tereti da je fiktivno povećavao cene autorskih prava na filmove koje je "Mediatrade" kupovala od drugih firmi.

Kao posledica mogućih finansijskih poteškoća, Berluskoni će možda biti prinuđen da proda i svoju omiljenu igračku – fudbalski klub Milan, aktualnog šampiona Italije i sedmostrukog prvaka Evrope.

Ruska kompanija "Gasprom" zainteresovana je za kupovinu italijanskog fudbalskog prvoligaša.

Čelnici Milana duboko su zabrinuti za finansijsku budućnost kluba.

"Za odštetu da se traži ovoliki novac? Tako nešto Evropa još nije videla", rekao je potpredsednik Milana Adrijano Galijani.

"Milan je i dalje u srcu predsednika. On voli svoje dete", slikovito je rekao Galijani podsetivši da je Berluskoni kupio klub 1986. i potom ga učinio jednim od najuspešnijih u svetu.

Politička penzija ili novi taktički manevar?

Berluskoni je 8. jula izjavio da se neće ponovo kandidovati kad mu istekne mandat 2013. i imenovao ministra pravde Anđelina Alfana kao novog kandidata za premijera desnog centra.

Na pitanje da li će se ponovo kandidovati, Berluskoni je u intervjuu dnevniku "Republika" odgovorio da je to ne dolazi u obzir, i dodao da bi, da može, odmah napustio to mesto.

Opozicija se već pozicionira ka narednim izborima.

"Vaša vlada čini loše Italiji, velikoj zemlji koja bi bila mnogo bolja bez vas", poručila mu je Ana Finokjaro, liderka poslaničke grupe Demokratske partije u Senatu.

Masimo D’Alema, bivši premijer iz redova levice, sugerisao je da opozicija mora da napravi tehnokratsku vladu u senci, koja bi hitno napravila plan ekonomskih reformi i novog izbornog zakona.
Konaèno zbogom? (Beta)
Ovo nije prvi put da 74-godišnji premijer najavio odlazak sa funkcije ili imenuje 40-godišnjeg Alfana kao svog naslednika.

Alfano je prošlog meseca imenovan za generalnog sekretara vladajuće partije Narod slobode.

"Ja ću učestvovati u kampanji i pomoći Anđelinu. Takođe ću pokušati da izgradim Evropsku narodnu partiju u Italiji. Ali sa 77 godina ne mogu da budem premijer", rekao je Berluskoni.

On je isključio i mogućnost da se kandiduje za predsednika Italije rekavši da na tu funkciju treba da dođe Đani Leta, njegov šef kabineta i saradnik od poverenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: