Srđa Popović o proslavi Dana RS: Rehabilitacija Karadžića i Mladića

Oni nisu smjeli dobiti tu RS, jer su, ustvari, bili nagrađeni za sudski dokazan genocid

Faruk Vele
Podeli

Pompeznu svečanost u povodu obilježavanja 20 godina Republike Srpske ili, kako bi to rekao patrijarh Irinej, najmlađe srpske države, kojoj su u ponedjeljak u Banjoj Luci prisustvovali najviši srpski politički i duhovni zvaničnici s obje strane Drine, legendarni beogradski advokat i intelektualac Srđa Popović doživio je kao činjenicu da "svi ti ratovi nisu okončani ni na pravedan, a čak ni na normalan način".

Loša simbolika

Navodne poruke mira koje je srbijanski predsjednik Boris Tadić odaslao sa skupa koji, gle apsurda, u osnovi veliča datum kada je počeo genocid nad Bošnjacima, te atmosfera koja je podsjećala na vrijeme Slobodana Miloševića, Popović je u razgovoru za "Dnevni avaz" nazvao "lošom simbolikom".

- Sve se svodi na rehabilitaciju Karadžića i Mladića, kao i svega onoga što se uopšte dešavalo na ovim prostorima - ističe Popović za "Avaz".

Naprosto je, kaže, ostalo nejasno šta se to, ustvari, događalo i kako je uopće "došlo do formiranja te tvorevine", odnosno RS.

- Ja se sjećam da su i kada je potpisivan taj Dejtonski sporazum, dvije stvari bile jasne. Da oni nisu smjeli dobiti tu Republiku Srpsku. Oni su, ustvari, bili nagrađeni za nešto što je bilo sudski dokazani genocid. A drugo, između mira i pravde (u BiH), odlučilo se za mir. Treća stvar koja je bila jasna jeste da ta stvar ne može funkcionisati i da je to samo jedan flaster koji je prelijepljen na tu situaciju. Možda je on zaustavio trenutno krvarenje po tijelu, ali proces nije ni okončan, niti je riješen. Ustvari, nije došlo do neke historijske presude o svim tim događajima. I sad se to, naravno, ispod tog flastera zagnojilo i imate to što imate - slikovito je objasnio Popović.

Posebno je, smatra on, mučno to što se "slaba srbijanska Vlada i slabi predsjednik ne usuđuju suprotstaviti ovim tobože poraženim, ali vrlo živim snagama u Srbiji". Ukazujući, naime, na četničku i uopće ekstremnu ideologiju u svojoj zemlji, Popović navodi da te snage u prvom redu "ne priznaju historijski poraz koji su doživjeli i nastavljaju održavati ovu javnost u nekim slatkim zabludama kako se historija može falsifikovati".

- To je strašno prije svega za ljude ovdje u Srbiji. Mislim da su se zapetljali u taj sistem laži. Prosto se na taj način ne može živjeti - kazao je Popović.

Pravi put

Govoreći o nedavnoj prijavi koju je u ime Mile Đinđić i Gordane Đinđić-Filipović, majke i sestre ubijenog Zorana Đinđića, podnio srbijanskom tužilaštvu tražeći da provede istragu protiv predsjednika političke partije Nova Srbija Velimira Ilića i bivšeg potpredsjednika Vlade Srbije Nebojše Čovića, a zbog veza s ubistvom bivšeg srbijanskog premijera, Popović se nada da će politički nalogodavci tog zločina biti otkriveni.

- Nada mi je, međutim, slaba, jer oni (tužilaštvo i policija Srbije, op. a.) reaguju samo na ono na šta moraju reagovati. Ne znam koliko tu ima prave volje da se ta stvar istjera, a naročito me čini skeptičnim to što ne vidim da iko ima bilo kakav politički interes za to. Naprotiv. To se želi sahraniti! Mislim da većini smeta ta simbolična uloga Đinđića. Sve to njih baca u sjenu i umanjuje im značaj. Stvara se uvjerenje da je to bio jedini pravi put i da je on tim ubistvom napušten - zaključuje Popović.

Uz atentat u Srbiji je pripreman državni udar

- Ne mogu reći šta bi sve otkrila (nepristrasna) istraga o ubistvu Đinđića, ali vidim kojim bi se putem trebalo ići. Ja nemam ni svoju policiju ni svoju istragu. Ja što mogu shvatiti iz dostupnih dokaza jeste da postoji vrlo ozbiljna sumnja da su svi oni učestvovali u tome, i Tomić (Aca, bivši šef tajne vojne službe), i Vojislav Koštunica, i Čović, i Ilić, i mnogi, mnogi drugi. Očigledno je da je sve to bilo zamišljeno ne samo kao atentat nego kao državni udar. On je spriječen jedino time što je, na njihovo iznenađenje, zavedeno vanredno stanje i što su odmah pohapšeni izvršioci - smatra Popović.

Info

Ko se boji Srba još

Ovolika spremnost suseda da se bave jedni drugima pokazuje da nijedna od tri države koje su ovde u pitanju – Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina – nisu spremne ni dovoljno snažne da se bave same sobom i sopstvenim problemima, kojih imaju i preko glave. Valjda zato te glave i okreću od sebe i međusobno upiru prstom tvrdeći da je koren problema u onom drugom. Ili u Anđelini Džoli

Pregled stampe petak 27.01. 12:33 Komentara: 25

ICO odlazi sa Kosova?

Međunarodna civilna kancelarija na Kosovu nije se pokazala uspešnom i to je glavni razlog što se počinje sa pripremama za njeno zatvaranje, slažu se u oceni analitičari i predstavnici kosovskih Srba.

Pregled stampe petak 27.01. 10:10 Komentara: 1

Život u Srbiji sve češće liči na devedesete godine

Sistem je stao i mi ne osećamo da se država reformiše. Na zamrle investicije, zaustavljenu reformu pravosuđa, korupciju u javnim nabavkama, zatvaranje radnih mesta i neizvesnost daljih evropskih integracija samo se nadovezala prepoznatljiva predizborna retorika. Javna upozorenja da se Srbija vraća u devedesete sugerišu da su državne institucije slabe, a da je glavna moć u rukama nekoliko partijskih šefova.

Pregled stampe petak 27.01. 09:00 Komentara: 8

Crna Gora bi mogla u EU pre Turske

Ukoliko Hrvati kažu “da” Evropskoj uniji, što predreferendumske ankete najavljuju, EU će dobiti 28. članicu od 1. jula 2013, piše britanski Telegraf i pita se ko će biti sledeća država koja će pristupiti EU?

.

Pregled stampe ponedeljak 23.01. 02:01 Komentara: 6

Predizborno uterivanje straha

Načinom smene upravnika Narodne biblioteke Sretena Ugričića vlast u Srbiji poslala je svojevrsnu poruku građanima Srbije kako će proći oni koji ne misle kao vladajuća elita, smatraju sagovornici Radija Slobdona Evropa koji se takođe slažu da je ovo jedan brutalan početak predizborne kampanje.

Pregled stampe ponedeljak 23.01. 01:52 Komentara: 12
strana 1 od 14 idi na stranu