Princ od Bruneja zakupio pola Hajata

Princ Mohamed Bolkijah na Konferenciju nesvrstanih u Beogradu dolazi sa svitom od 25 ljudi, a rezervisao je čak dva sprata u luksuznom hotelu. Na obeležavanje pola veka pokreta Nesvrstanih, u Beograd dolaze 85 delegacija iz celog sveta i šefovi diplomatija zemalja bivše SFRJ.

Info

Izvor: Nenad Èalukoviæ

Sreda, 31.08.2011.

13:46

Default images

Princ Mohamed Bolkijah od Bruneja biće najegzotičniji gost Konferencije nesvrstanih u Beogradu, zakazane za 5. i 6. septembar, kojom se obeležava pet decenija od osnivanja tog pokreta. Kako saznaje list Press od izvora bliskih Vladi Srbije, princ dolazi sa svitom od 25 ljudi, a rezervisao je čak dva sprata u najluksuznijem hotelu u prestonici.

Bruneji su do 1984. bili pod zaštitom Velike Britanije, a od tada su nezavisni. Princ Mohamed je, inače, neformalni šef diplomatije Bruneja, koji se nalazi na jugoistoku Azije. Njegov rođeni brat, 65-godišnji sultan Hadži Hasanal Bolkijah je pre nekoliko godina bio najbogatiji vladar na svetu, a njegovo bogatstvo procenjeno je na više od 30 milijardi evra. Ta porodica vlada Brunejima više od 600 godina, a prinčevi žive raskošno, u palati sa čak 1.788 soba. Prinčevska loza može da se pohvali kolekcijom automobila rariteta, u kojoj je samo 25 „ferarija", kakvu niko nema u svetu, a čija vrednost ne može lako da se proceni. Ogroman imetak sultanske porodice ugrozio je treći brat Džefri, koji je zadužen za finansije u toj zemlji. Procene su da je u protekloj deceniji na rasipnički život potrošio enormnih 14,8 milijardi dolara, zbog čega je često bio u sukobu sa braćom, ali i sa zakonom. Trošio je, navodno, 50 miliona dolara mesečno, a poseduje 2.300 automobila, 250 kompanija, avione, jahte...

Osim Bruneja, kako Press saznaje, na obelaževanje jubileja pola veka od osnivanja Pokreta nesvrstanih i njihovog prvog samita, u Beograd dolazi još oko 85 delegacija iz celog sveta. Dolazak su najavili i ministri spoljnih poslova zemalja sa prostora bivše SFRJ, a, kako se očekuje, jedan od govornika biće i Budimir Lončar, koji je imao značajnu ulogu u formiranju tog pokreta 1961. godine.

Pokret nesvrstanih osnovan je pre 50 godina u Beogradu, od zemalja takozvanog Trećeg sveta koje su želele da budu protivteža Moskvi i Vašingtonu u vreme „hladnog rata". Tadašnja Jugoslavija, na čelu sa Josipom Brozom Titom, odigrala je ključnu ulogu u formiranju pokreta i dugo bila njegov lider.

Poslednji samit nesvrstanih održan u Beogradu 1989. bio je ujedno poslednji na kojem je učestvovala SFRJ. Države koje su nastale cepanjem Jugoslavije danas u Pokretu učestvuju kao gosti ili posmatrači. Konferencija će početi svečanim programom u Narodnoj skupštini, a gostima će se obratiti predsednik Srbije Boris Tadić. Domaćini su u saradnji sa „Filmskim novostima" pripremili desetominutni dokumentarni film o održavanju premijernog Samita nesvrstanih u Beogradu.

Drugi dan obeležavanja jubileja biće radnog karaktera i planiran je u Palati Srbije, gde će se kolegama šefovima diplomatija nesvrstanih zemalja obratiti ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić.

List Press piše i da su pojedini šefovi diplomatija izrazili želju da nakon Konferencije ostanu u Beogradu još nekoliko dana kako bi obišli i upoznali Srbiju. Već su pokazali interesovanje za pojedine turističke destinacije, poput Palića, a u njihovom programu biće poseta Kući cveća, u kojoj je sahranjen jedan od osnivača Pokreta nesvrstanih Josip Broz Tito.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: