Vlada kasni sa predlozima evropskih zakona

Većinu zakona koji su neophodni za sticanje statusa kandidata Srbije za članstvo u EU skupština je trebalo da usvoji do kraja juna.

Info

Izvor: B. Mitrinoviæ

Sreda, 29.06.2011.

11:48

Default images

Iako je ostalo još nekoliko dana, ne postoji teoretska mogućnost da ovi zakoni budu usvojeni u roku koji je predviđen Akcionim planom za ispunjavanje prioriteta iz godišnjeg izveštaja Evropske komisije za 2010. godinu, jer skupština još čeka da vlada usvoji te zakone i prosledi ih u skupštinsku proceduru.

Predsednica skupštine Slavica Đukić-Dejanović je najavila početak druge sednice koja će trajati dve nedelje i izrazila očekivanje da će u tom periodu stići predlozi zakona o javnoj svojini i restituciji. Ona se nada da će skupština o jednom od tih zakona raspravljati i da će on biti usvojen tokom letnjih meseci, a da će se zakon o restituciji naći na dnevnom redu u skupštini tek početkom jeseni.

Prilikom sastavljanja ovog plana, usvojenog 29. decembra prošle godine, Kancelarija za evropske integracije je predvidela da najveći broj zakona bude usvojen do kraja juna kako bi se obezbedilo da preporuke budu ispunjene pre nego što Evropska komisija zaključi mišljenje o zahtevu Srbije, koje se očekuje polovinom oktobra 2011. godine.

U akcionom planu, koji sadrži detaljan prikaz preporuka, uočenih nedostataka, nadležnosti, planiranih mera i rokova za ubrzanje sticanja statusa kandidata, rubrika realizacije je samo sporadično potvrđena.

Vlada je na sednici 17. marta usvojila izveštaj o sprovođenju ovog plana i konstatovala da je procenat realizacije svih predviđenih aktivnosti oko 70 odsto, „uzimajući u obzir i ispunjene i delimično ispunjene preporuke“.

Vlada je usvojila Akcioni plan kako bi ubrzala ispunjavanje preporuka iz izveštaja Evropske komisije. Izuzev neophodnih zakona tu je još mnogo preporuka za izmenu pravilnika, akcionih planova i strategija, konstituisanje tela, kao i primedaba da se postojeći zakoni ne primenjuju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: