Radijatori najisplativiji

Čak i ako toplane podignu cenu za neki dinar po kvadratu, daljinsko grejanje ostaje najprihvatljivije za kućne budžete

Info

Izvor: J. Petroviæ

Četvrtak, 31.08.2006.

14:40

Default images

Domaćinstva u Srbiji koja su priključena na toplane grejaće se i naredne zime novčano „najtoplije” – čak i kada bi toplane podigle cenu grejanja sa sadašnjih 35,01 dinar, kolika je u prestonici, na 40 dinara po kvadratu kolika bi, prema tvrdnjama Udruženja toplana Srbije, trebalo realno da bude. Cena energenata – mazuta, uglja i gasa, koje toplane troše, u međuvremenu su vrtoglavo porasle.

Iako bi jedino cena od četrdesetak dinara po kvadratu grejne površine pokrila troškove remonta, održavanja i nabavke energenata, u Udruženju toplana Srbije kažu da treba sačekati i videti kako će toplane po gradovima odrediti cene grejanja. Pogotovo ako se zna da ima toplana čija je cena grejanja nerealno niska. I to toliko da ne mogu da obezbede ni dovoljne količine energenata.

Cena grejanja će, ističe Milovan Lečić, predsednik Udruženja toplana Srbije, zavisiti i od toga koji energent toplane troše. Mazut je u međuvremenu osetno poskupeo, što će se svakako odraziti na krajnjeg potrošača, dok su cene gasa i uglja bile nešto mirnije.

On podseća i na odluku Vlade Srbije o rastu cena komunalnih usluga za 2006. godinu po kojoj one ne bi smele da budu više od 9,3 odsto. To znači da eventualno poskupljenje grejanja pre Nove godine ne bi smelo da bude veće od ovog procenta.

Međutim, najverovatnije je da se nove cene komunalnih usluga, pa i grejanja, mogu očekivati tek posle Nove godine.

S korekcijom od 9,3 odsto na sadašnju cenu od 35,01 dinara grejanje u Beogradu bi koštalo 38,2 dinara, dakle za stan od 60 kvadrata trebalo bi mesečno izdvojiti 2.292 ili godišnje 27.504 dinara.

Gasifikovana domaćinstva grejanje će, prema sadašnjoj ceni od oko 18,3 dinara po kubiku sa uračunatim PDV-om kod „Srbijagasa”, za stan od 60 kvadrata mesečno plaćati 4.819, a za šest meseci, koliko sezona traje, oko 29.000 dinara. U poređenju sa prošlom godinom kubni metar gasa skuplji je za oko osam dinara.

Da se i naredne zimske sezone ne bi ponovila prošlogodišnja situacija, kada je zbog problema na relaciji Ukrajina–Rusija u Srbiji stizalo tek 70 odsto potrebnih količina gasa, pitanje podzemnog skladišta u Banatskom Dvoru moralo bi pod hitno da se reši. Ugovor sa „Gaspromom” o završetku radova i prvom punjenju trebalo je da bude potpisan pre desetak dana. Međutim, do toga još nije došlo.

Na stovarištima u Srbiji ugalj je trenutno u odnosu na prošlu godinu skuplji u proseku za oko 20 odsto. Sreće da se ogreju po prošlogodišnjoj ceni za sada imaju samo oni koji troše drva. Međutim, prodavci kažu da je pitanje dana kada će se takva situacija promeniti. Cena tone uglja je između 6.200 i 10.500 dinara, dok kubni metar drva, sa sečom i prevozom, košta od 2.400 do 3.900 dinara.

Za penzionere i zaposlene u Beogradu postoje izvesne povlastice, pa oni tako mogu preko sindikata da kupe tonu uglja „kolubara” za 2.700 dinara po toni sa prevozom, a drvo za ogrev oko 3.500 dinara sa prevozom.

Prosečno domaćinstvo u Srbiji koje se greje na ugalj, za jednu sezonu trebalo bi da izdvoji oko 24.000 dinara, dok bi za grejanje na drva trebalo platiti oko 37.000 dinara.

Ugalj „kolubara” skuplji je za 65 odsto od početka  jula i sada proizvođačka cena tone sirovog uglja i iznosi 1.543 dinara.

Tona sušenog lignita u Vreocima skuplja je za 1.700 dinara, pa je nova cena 4.404,29 dinara sa uračunatim PDV-om.

Ugalj „sirova kolubara”, prodaje se za oko 3.500 dinara, „banovići” za 6.300, dok najskuplji „đurđevik” košta 7.500 dinara po toni.

S obzirom na trenutnu cenu struje, i ove zime će sigurno biti aktuelno punjenje TA peći preko noći. Domaćinstva koja zimi mesečno troše 1.600 kilovat-sati struje, od čega 550 u skupljoj i 1.050 u jeftinijoj, imaće mesečni račun od 4.400 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: