Tajne i laži

Ako se ovom prilikom radi o istinskoj nameri Vlade Srbije da Mladića privede pravdi, najava da će se doneti plan koordinacije obaveštajnih službi logično ukazuje na to da je dosad nije bilo. I da su one, odnosno neki njihovi delovi, i dalje svojevrsni centri moći sa različitim interesima. Ispostavlja se, takođe, da su majske akcije specijalaca po novobeogradskim šupama i valjevskim pčelinjacima bile jeftina predstava za domaću i svetsku javnost

Info

Izvor: R.D.

Petak, 30.06.2006.

08:38

Default images

Vlada Srbije odlučila je da za hapšenje najtraženijeg haškog begunca Ratka Mladića sačini akcioni plan, odnosno dokument o koordinaciji vojnih i civilnih obaveštajnih službi (ima ih ukupno osam). Ministar finansija Mlađan Dinkić objasnio je da će to biti učinjeno po uzoru na takozvani hrvatski model koji se pokazao učinkovitim prilikom hapšenja generala Ante Gotovine, komšijskog pandana komandantu VRS.

Zajednički imenitelji hrvatskom i srbijanskom slučaju traganja za licima optuženim za ratne zločine su, s jedne strane, stroga upozorenja međunarodne zajednice da državno jatakovanje ruši mostove ka Evropi, a sa druge nerazumni izgovori i navodni vox populi prema kojem "Svi smo mi Gotovina/Mladić".

Postoje, naravno i značajne razlike. Hrvatska vlast se odlučila za zaokret, odnosno saradnju sa Tribunalom, uprkos tome što za veliki broj birača - setimo se samo masovnih demonstracija u Splitu - general Gotovina personifikuje pobedu u Domovinskom ratu i uprkos često isticanom stavu da narod koji se brani ne može da čini zločine. Srbija se, međutim, odlučila za providnu igru žmurke sa međunarodnom zajednicom ("Evo, vidite, nije u Karašu"), iako je belodano da je realizator srebreničkog masakra, najvećeg zločina u Evropi posle Drugog svetskog rata, sve činio o ruhu i kruhu Beograda i građana Srbije.

Ako se ovom prilikom radi o istinskoj nameri Vlade Srbije da Mladića privede pravdi, najava da će se doneti plan koordinacije obaveštajnih službi logično ukazuje na to da je dosad nije bilo. I da su one, odnosno neki njihovi delovi, i dalje svojevrsni centri moći sa različitim interesima. Ispostavlja se, takođe, da su majske akcije specijalaca po novobeogradskim šupama i valjevskim pčelinjacima bile jeftina predstava za domaću i svetsku javnost.

Pregovori sa Evropskom unijom o pridruživanju i stabilizaciji prekinuti su početkom maja. Time je Srbiji upućena jasna poruka da strpljenje Evrope ima granice. Poručeno je, takođe, da nije sve izgubljeno i da Srbija i dalje ima šansu.

Kad je shvatila da sa Evropom nema šale, vlast u Zagrebu je za relativno kratko vreme ustanovila ko pomaže Gotovini i time doprinela njegovom hapšenju. Ako je beogradska vlast zaista rešila da prekine besmislenu igrariju, nadležni neće moći još dugo da sležu ramenima na svako pitanje o Mladiću. Ministri policije i vojske možda ne znaju gde se general nalazi, ali imaju načina da dođu do onih koji znaju. Akcioni plan će, valjda, i njih i ostale primorati da to konačno učine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: