Jeromonah Gavrilo blagosiljao "škorpione" pre odlaska u Srebrenicu

Nakon prikazivanja kasete u Haškom tribunalu o likvidaciji šest Muslimana zarobljenih u Srebrenici, javnost se pitala ko je sveštenik koji blagosilja pripadnike "škorpiona" pred odlazak u borbu.

J. Zurković, M.Jevtović
Podeli

Ko je Pero Petrašević?

Prekjučerašnje hapšenje pripadnika ozloglašene jedinice Škorpion u Šidu, najblaže rečeno iznenadilo je mnoge meštane. Šiđani o svojim sugrađanima nerado govore, pre svega iz straha, jer kako kažu "ćutanje je zlato, preživeli smo svašta".

Među uhapšenim pripadnicima jedinice Škorpion je i Pero Petrašević, koji važi za mirnog porodičnog čoveka i uglednog ugostitelja. Petrašević je rođen u Osijeku 1969. godine, a u Šidu živi u poslednjih desetak godina u Ulici Čajkovskog. Vlasnik je poznatog šidskog kafića Pikaso, koji se nalazi u najužem centru grada.

Oženjen je i ima decu. Uz to, Pero Petrašević se bavio uspešno i sportskim ribolovom. Član je državne ekipe koja je lane pobedila na svetskom takmičenju u Portugalu.


Isceliteljska tarifa oca Gavrila

Upućeni tvrde da postoji pozamašna "tarifa" u evrima za "seansu" kod oca Gavrila, što on odlučno demantuje. Kako reče, dolazak se zakazuje, što "sekretar" ubeleži u knjigu i prema rasporedu slobodnih termina stranka dođe u određene dane. Niko nikada nije tražio određenu sumu novca unapred, već je to stvar onog koji dolazi kod duhovnika, šta će, da li će i koliko ostaviti. "Rekoh vam da to nisu moji ‘pacijenti’ kako vi kažete, već nevoljnici koji traže pomoć. Neki kupe sveće, suvenire manastira, neki ostave novac i razne druge poklone. Sami ste se uverili da je takvih mnogo", kaže Gavrilo. Istini na volju, kada smo posetili manastir na desetine automobila iz svih krajeva zemlje bilo je parkirano pred kapijom manastira i isto toliko ljudi je strpljivo čekalo u manastirskoj trpezariji. Mlada žena iz Novog Sada dovela je kćerku koja boluje od leukemije. Kako reče, dobila je "duhovni recept" i zahvalna je ocu. Dala je simboličan prilog i kupila suvenire. Šta je istina od svega, zna sigurno otac Gavrilo, i verovatno Svevišnji. Danas 2-3. avgust 2003.

Nakon prikazivanja kasete u Haškom tribunalu o likvidaciji šest Muslimana zarobljenih u Srebrenici, javnost se pitala ko je sveštenik koji blagosilja pripadnike "škorpiona" pred odlazak u borbu. "Daj vernoj vojsci tvojoj da bude na savlađivanje neprijateljskog naroda... U ime Oca i Sina i Svjatogo duha, sretno otišao i došao..." tako je svešteno lice pred egzekuciju u Srebrenici blagosiljalo "škorpione".

Danas saznaje iz pouzdanih izvora da je sveštenik sa snimka otac Gavrilo (Marić), starešina manastira Privina Glava u istoimenom mestu kraj Šida.

Srpska pravoslavna crkva se još nije oglasila. Jeromonah Gavrilo u lokalnim krugovima važi kao kontroverzni sveštenik, jer mu mnogi za "greh" uzimaju što se u poslednjih nekoliko godina bavio isceliteljstvom. U manastiru su takoreći svakodnevno neopisive gužve, redovi naroda koji traži pomoć za nešto.

Juče je u manastiru bila gužva, jer je bio svetac Sv. car Konstantin i carica Jelena, pa su meštani iskoristili priliku da dan provedu u molitvi, pošto je pre nekoliko godina baš na taj dan led potukao svu letinu, a seljani izbegavaju da toga dana rade u polju. Otac Gavrilo nije bio dostupan za izjavu zbog obaveza u manastiru.

Ono što se pouzdano zna je da je manastir Privina Glava poslednjih godina potpuno renoviran, dograđeni su konaci, zahvaljujući baš Gavrilovom isceliteljstvu, odnosno donatorima i darodavcima kojih ima sa svih strana sveta. Gavrilo, čije je svetovno ime Vidosav Marić, dugo je starešina manastira. Rođen u Višnjićevu, rano je otišao od kuće u Beograd, pa u Makedoniju odakle ga je put doveo ponovo u šidsku opštinu u, kako on kaže, čudotvorni manastir Privina Glava.

Ovaj manastir je, inače, opljačkan prošle godine na katolički Božić, a lopovi su odneli 25.000 evra, tri hiljade švajcarskih franaka, pola miliona dinara, dukate i zlatni nakit.
- Vreme je da Srpska pravoslavna crkva podvuče crtu i suoči se sa prošlošću. Uostalom, to je i njena hrišćanska obaveza - smatra publicista Mirko Đorđević, komentarišući blagoslov dat "škorpionima".

On smatra da SPC mora ne samo da se oglasi veoma jasno, već i da preduzme mere raščinjenja.
Nakon emitovanja video-zapis o likvidaciji Muslimana u Srebrenici i u kojem sveštenik blagosilja pripadnike "škorpiona" pred odlazak u borbu, Đorđević podseća da je to samo jedan od dokaza da "Srpska pravoslavna crkva nije bila samo svedok već i saučesnik u minulom ratu".

- U užasnom i potresnom snimku odzvanjaju reči sveštenika koji poziva na rat, krv i zlo, a to su scene koje smo mislili da pripadaju srednjovekovlju - kaže Đorđević. On dodaje da su brojni dokumenti koji svedoče o tome da je tokom ratova Slobodana Miloševića koji su neslavno okončani SPC bila saučesnik na svoj način - da je "pružala duhovnu logistiku ratnim vođama". Đorđević dodaje da su se iz Crkve mogle čuti reči kao što su pohvale "onom što je Milošević započeo", a brojni predstavnici tvrde struje SPC govorili su da je "Milošević heroj", a "Radovan Karadžić čist i nevin".

Đorđević podseća i da je Rimokatolička crkva posle Drugog svetskog rata isključila iz vere sveštenike koji su činili slične stvari kao i sveštenik koji se vidi na snimku streljanja Muslimana.
- Sve ovo proziva Crkvu da se oglasi - kaže on, ali i dodaje da su se nakon govora da je SPC nosila ratni krst dobijali "laki odgovori" - kako je to u stvari napad na Crkvu.
Đorđević, koji već duže prati dešavanja u SPC, kaže da jeste optimista i da očekuje da Crkva podvuče crtu kad tad, međutim, sumnja da bi se to moglo uskoro dogoditi. On konstatuje da se već sada može čuti, recimo od episkopa zahumsko-hercegovačkog Grigorija, drugačiji jezik, ali i dodaje da je tvrda struja u SPC i dalje veoma jaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 61 idi na stranu