Bez nade i para

Info

Izvor: A. Cvetiæanin

Četvrtak, 30.12.2004.

12:35

Default images

Građani Srbije kažu da su u odlazećoj godini živeli isto kao i prethodnih, a u 2005. ne očekuju značajnije promene

Za samo devet odsto građana Srbije godina na izmaku bila je bolja u odnosu na prethodne. Nešto manje od trećine, tačnije 30,5 odsto građana kaže da će je rado zaboraviti, jer su u prethodnih 12 meseci živeli lošije, dok je čak 60,4 odsto ispitanika ankete „Politike” i Faktor plusa, agencije za istraživanje tržišta na pitanje „Kako ste u odnosu na prethodne godine živeli u 2004?”, odgovorili – isto.

Po pitanju boljeg života mnogi nisu ni gajili iluzije da će se nešto promeniti. Tako je skoro četvrtina od 1.500 anketiranih izjavila da nije ni imala ideju o boljitku u 2004, tačnije njih 24,8 odsto. Optimisti koji su, pak, smatrali da svaka nova godina donosi nešto novo, međutim, ostali su razočarani, jer je čak 36,1 odsto građana reklo da im se očekivanja uopšte nisu ispunila. A samo 7,1 odsto „srećnika” je osetilo tu blagodet, pa su u pitanju o ispunjenosti očekivanja, u odgovoru dodali „u potpunosti”. Interesantno je i da je 15,6 odsto anketiranih na ovo pitanje ostalo nemo. Delimično zadovoljnih bilo je tek 16,4 odsto.

A šta stanovništvo „ište” za sebe u novih 12 meseci? Više od polovine, njih 54,8, kaže da ne očekuju značajnije pomake. Nije zanemarljiv broj ni onih što sve vide crno, pa je njih 14, 6 odsto reklo da čekaju promene ali nagore, dok 18 odsto nije uopšte odgovorilo. Zagledani u novo, svetlo sutra su najmalobrojniji, jer je samo 12,6 odsto anketiranih izjavilo da se nada promenama na bolje.

Psiholozima, psihijatrima, sociolozima ovi odgovori sigurno će dati materijala za analizu kakvog smo kolektivnog psihičkog zdravlja.

Kad je reč o „graničnoj” noći između godine na izmaku i one koja nastupa, na put se spremaju malobrojni. Tek 3,4 odsto anketiranih sigurno pakuje kofere. Skoro svaki sedmi građanin, tačnije 11,8 odsto, još nije doneo odluku o tome, a 17,3 odsto će putovati ali samo ako se ispune neki uslovi.

Gro stanovništva, 67,5 odsto, ostaće kod kuće. Glavni razlog za pasivno slavlje – bez prazničnih migracija za 62,9 odsto je nedostatak novca, a skoro četvrtina Srba je porodičnog tipa, pa je tako 24,7 odsto anketiranih reklo da baš želi da za Novi godinu bude kod kuće. Desetak odsto su posebno turistički probirljivi, jer je tri odsto njih izjavilo da nema poverenje u agencije, a 9,4 da je loš izbor aranžmana.

Tako će se nastaviti neslavna tradicija po kojoj je čak 27, 8 odsto stanovnika na novogodišnji put išlo pre više od deceniju, dok se 9,8 odsto i ne seća kada je praznovalo i putovalo. Nije nam za ponos i to što je 17, 3 odsto građana reklo da nikada nije napuštalo stalnu adresu u vreme najveselijih praznika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: