Talas zahlađenja stiže u Srbiju: Vraća se zima?

Nastavlja se veoma toplo vreme, a i ovog poslepodneva temperatura u mnogim predelima Srbije dostiže 20°C.

Izvor: B92

Sreda, 28.02.2024.

21:39

Talas zahlađenja stiže u Srbiju: Vraća se zima?
FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORÈIÆ/ nr

Preovladava umereno oblačno, a u većini predela je i vetrovito, u košavskom području uz jak jugoistočni vetar.

Veoma slično vreme očekuje se i narednih dana, odnosno i početkom marta.

Srbija će sve do kraja sedmice biti pod uticajem ciklonske aktivnosti sa centralnog Mediterana, pa se očekuju izražena južna visinska strujanja, uz priliv veoma tople vazdušne mase sa Mediterana i sa severa Afrike.

U Srbiji će u četvrtak i petak biti umereno do pretežno oblačno. Četvrtak će kišu doneti južnim, a petak i ostalim predelima Srbije, a ponegde se očekuju i pljuskovi. Kiša će padati i na višim planinama i tako će se snežni pokrivač u potpunosti otopiti i na visokim planinama ili će ga ostati samo u malim količinama. Kopaonik danas meri svega 12-13 centimetara i snežnog pokrivača ima samo iznad 1600 metara nadmorske visine, a od vikenda se snežni pokrivač očekuje samo iznad 1900-2000 metara nadmorske visine.

Pojačan jugoistočni vetar duvaće sve do kraja sedmice, na planinama i u košavskom području biće jak. Košava će najjačeg intenziteta biti u petak i tada se povremeno očekuju i olujni udari, na jugu Banata i do 100 km/h.

Maksimalna temperatura biće u četvrtak od 15 do 20°C, u petak od 13 do 19°C, a za vikend ponovo toplije.

Najtoplije biće u nedelju i ponedeljak, a maksimalna temperatura početkom sledeće sedmice biće ponegde i preko 20°C.

U ponedeljak će košava prestati da duva, a krajem dana, tokom noći i u utorak očekuje se naoblačenje sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom.

Vetar će biti u skretanju na umeren do jak severozapadni.

Utorak i sredu doneće postepeni pad temperature vazduha, na vrednosti oko 15°C.

Od sredine sledeće sedmice biće suvo, ali uz dodatno zahlađenje, pa se oko 7-8. marta očekuju maksimalne dnevne temperature oko 10°C, a ujutro ponegde može biti i slabog mraza, što bi moglo nepovoljno da deluje po poljoprivredne i ratarske kulture, jer se vegetacija uveliko probudila, a voće je u mnogim predelima i mesec dana ranije procvetalo.

Iako se oko 7. marta očekuje zahlađenje, ono neće biti zimskog oblika, tako da snega nema i dalje na vidiku.

Oko 10. marta bi usledilo blago otopljenje, pa bi temperature bile do 15°C.

Kraj februara i početak marta doneće maksimalne temperature i za 10 stepeni više od proseka, da bi oko 7-8. marta temperature pale na prosečne vrednosti, pa bi potom bile u porastu i bilo bi natprosečno toplo.

Inače, ovogodišnji februar biće najtopliji u istorijiji merenja u Srbiji, a po temperaturama imao je nalik martu i aprilu. Nije dostignut apsolutni maksimum. Najviša temperatura bila je 23°C, sneg nije zabeležen u nižim predelima, a najveći deo meseca nije imao snežni pokrivač do nadmorske visine od 1400-1500 metara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: