Četvrtak, 18.01.2024.

11:00

Šok; Nemačka je rekla "nein"

Nemački parlament odbio predlog CDU i CSU da se Ukrajini pošalju rakete dugog dometa “taurus”.

Izvor: B92

Šok; Nemačka je rekla
Foto: shutterstock, canadastock

Gotovo svi poslanici Bundestaga iz vladajuće koalicije – socijaldemokrate, zeleni i liberali – odbili su predlog Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i sestrinske bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU) da se Ukrajini pošalje ta moderna raketa švedsko-nemačke proizvodnje.

Međutim, kako piše agencija DPA, rezultat glasanja u nemačkom parlamentu je zaista zbunjujući, jer su zeleni i liberali mesecima tražili od kancelara Olafa Šolca da pošalje te rakete koje bi Kijevu omogućile da gađa duboko u rusku teritoriju.

Poslanici liberala tvrde sada da su glasali protiv jer je predlog bio povezan s godišnjim izveštajem parlamentarnog poverenika za nemačke oružane snage, "što nije primereno”, napisala je Mari-Agnes Štrak-Cimerman, koja ipak podržava slanje tog oružja Kijevu.

“Taurus” je jedna od najmodernijih raketa, sposobna da uništi kompleks bunkera s velike udaljenosti i visine.

Šolc je početkom oktobra odlučio da za sada neće snabdevati Ukrajinu tim oružjem, strahujući upravo da bi Ukrajina mogla gađati rusku teritoriju, prenosi Index.hr.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Podeli: