Četvrtak, 14.12.2023.

19:49

A Orban je samo napustio prostoriju...

Mađarski premijer Viktor Orban nije bio prisutan kada je danas, na samitu Evropskog saveta, doneta odluka o otvaranju pristupnih pregovora sa Ukrajinom.

Izvor: Tanjug

A Orban je samo napustio prostoriju...
Foto: Profimedia

To saznaje Tanjug iz evropskih izvora.

Prema izvorima Tanjuga, Orban je na trenutak bio odsutan iz sobe "na unapred dogovoren i konstruktivan način".

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel je na društvenoj mreži Iks (X, nekadašnji Tviter) saopštio da je Evropski savet odlučio danas da otvori pristupne pregovore sa Ukrajinom i Moldavijom, kao i da dodeli status kandidata Gruziji.

Mišel se potom nakratko obratio novinarima u Briselu, a na pitanje kako su lideri EU uspeli da postignu odluku o Ukrajini, rekao je da se mnogo radilo na pripremi samita i da je bilo važno da se nijedna država članica ne usprotivi toj odluci.

Varadkar: Orban odlučio da ne stavi veto na pregovore o pridruživanju Ukrajine EU

Mađarski premijer Viktor Orban odlučio je da ne iskoristi pravo veta na pregovore o pridruživanju Ukrajine tokom današnjeg samita lidera Evropske unije, rekao je irski premijer Leo Varadkar novinarima posle sastanka.

"Premijer Orban je veoma snažno izneo svoje argumente. On se ne slaže sa ovom odlukom i nije promenio svoje mišljenje, ali je u suštini odlučio da ne iskoristi pravo veta", istakao je Varadkar, preneo je Rojters.

Upitan o Orbanovoj ulozi tokom glasanja, Varadkar je kazao da se mađarski premijer nije nalazio u sali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: