Utorak, 21.11.2023.

17:16

Si: Zaustavite kolektivno kažnjavanje naroda Gaze

Kineski predsednik Si Đinping pozvao je na sazivanje međunarodne mirovne konferencije za rešavanje sukoba između Izraela i Hamasa.

Izvor: Tanjug

Si: Zaustavite kolektivno kažnjavanje naroda Gaze
EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

On je takođe apelovao na oslobađanje civilnih zatočenika i hitan prekid vatre u Pojasu Gaze.

"Sve strane u sukobu treba odmah da prekinu vatru i neprijateljstva, prekinu svako nasilje i napade na civile i puste civile zatočenike kako bi se izbegli veći gubici i patnje", poručio je Si na vanrednom onlajn samitu BRIKS-a.

On je rekao da ne može biti održivog mira i bezbednosti na Bliskom istoku bez "pravednog rešenja pitanja Palestine“, prenosi Gardijan.

"Peking poziva na hitni sazivanje međunarodne mirovne konferencije kako bi se radilo na sveobuhvatnom, pravednom i održivom rešenju pitanja Palestine“, rekao je on.

Si je pozvao i da se zaustavi svako nasilje i napadi na civile, da se preduzmu koraci da se obezbedi bezbedan i nesmetan prolaz humanitarne pomoći, da se obezbedi više humanitarne pomoći ljudima u Gazi i da se zaustavi "kolektivno kažnjavanje" naroda Gaze kroz prisilnu migraciju i prekid snabdevanja vodom, strujom i naftom.

"Više puta sam naglasio da je krajnji način za rešavanje ponavljajućih sukoba između Palestine i Izraela 'rešenje dve države' ", rekao je kineski predsednik, preneo je CNN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: