Procurilo: Tajni sastanak u Turskoj. Za stolom Amerikanac, Evropljanin i Rus. Nakon par dana egzodus je počeo

Portal Politiko otkriva da su samo nekoliko dana uoči pokretanja ofanzive Azerbejdžana kojom je zauzeo Nagorno-Karabah održani tajni razgovori.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Tanjug/AP Photo/Aziz Karimov
Tanjug/AP Photo/Aziz Karimov

Na tom sastanku su, kako se navodi, učestvovali najviši zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država, EU i Rusije, a održan je u Turskoj kako bi se razrešio sukob oko Nagorno-Karabaha.

Iako na kraju bez rezultata, ovaj sastanak održan van očiju javnosti, jeste neuobičajen kontakt između Moskve i Zapada zbog nekog velikog bezbednosnog problema s obzirom na to da je posle izbijanja rata u Ukrajini 2022. godine prekinuta redovna diplomatska komunikacija na relaciji Moskva–Zapad, prenosi Politiko.

Visoki diplomata, koji je upoznat sa sadržajem razgovora, potvrdio je za američki portal da je sastanak održan 17. septembra u Istanbulu u okviru napora da se izvrši pritisak na Azerbejdžan da prekine svoju devetomesečnu blokadu Nagorno-Karabaha i dozvoli prolaz konvoja humanitarne pomoći iz Jermenije.

Prema rečima ovog diplomate, sastanak je bio fokusiran na pitanje kako obezbediti da zalihe hrane i goriva stignu do oko 100.000 stanovnika Nagorno-Karabaha.

Podsetimo, u sveka nekoliko dana skoro svi stanovnici spornog regiona, etnički Jermeni, pobegli su u susednu Jermeniju, a članovi Misije UN su opisali u svom izveštaju da su scene njihovoh odlaska bile veoma potresne. Takođe, brojni zapadni mediji izvestili su da ječ o egzodusu, dok zvanična Jermenija to naziva etničkim čišćenjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 695 idi na stranu