"Neprijateljski potezi": Rusi pozvali na razgovor jermenskog ambasadora

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je danas pozvalo na razgovor jermenskog ambasadora u Moskvi Vagaršaka Harutjunjana.

Izvor: B92

Petak, 08.09.2023.

19:46

Foto: Profimedia

Razlog za to je, kako su naveli, niz neprijateljskih koraka Jermenije prema Rusiji, uključujući planirane zajedničke vežbe jermenske i vojske SAD, kao i upućivanje humanitarne pomoći kijevskom režimu.

Ministarstvo je navelo da je zbog tih poteza izrazilo oštre proteste jermenskom ambasadoru, kao i zbog pokretanja procesa ratifikacije Rimskog statuta Međunarodnog krivičnog suda (MKS) u Jermeniji i putovanju u Ukrajinu supruge jeremenskog premijera Nikola Pašinjana.

Pored toga, ambasadoru je uručena protesna nota zbog uvredljivih izjava predsednika Narodne skupštine Jermenije Alena Simonjana koje je uputio zvaničnoj predstavnici Ministarstva spoljnih poslova Rusije Mariji Zaharovoj i ministarstvu u celini, navodi se u saopštenju.

Takođe je izražena zabrinutost zbog pritvaranja blogera Mikaela Badalijana i kolumniste Sputnjika Jermenija Ašota Gevorkjana na teritoriji Jermenije.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je naglasilo da Moskva čvrsto veruje da Rusija i Jermenija ostaju saveznici i da će svi sporazumi za razvoj i jačanje odnosa biti sprovedeni u korist naroda obe zemlje, prenele su RIA Novosti.

Reč je o organizovanju vežbi u okviru Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) i slanju komisije da pomogne u rešavanju sporova između Jermenije i Azerbejdžana, navodi se u saopštenju.

Proruski bloger Mikael Badaljan uhapšen je u gradu Gorisu u Jermeniji zajedno sa kolumnistom Sputnjika Jermenija Ašotom Gevorkjanom sa još pet osoba zbog navodne ilegalne trgovine vatrenim oružjem, saopštio je Istražni komitet Jermenije.

Portparol ruskog MIP-a Marija Zaharova je, komentarišući ono što se dogodilo, rekla da iza ove situacije možda stoji Zapad.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: