"NATO nije u stanju da obuzda Rusiju"

NATO-u nedostaje vojna mobilnost, zbog čega nije u stanju efikasno da obuzda Rusiju.

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.06.2023.

17:57

EPA-EFE/HOTLI SIMANJUNTAK

Ovo je ocenio bivši glavni komandant američkih snaga u Evropi, general u penziji Ben Hodžes u intervjuu za list "Vašington post".

"Biti brži od Rusa, kako bi stigao do ključnog mesta – to je jedini pokazatelj koji ima značaj za efikasno obuzdavanje, a mi još ne možemo to da učinimo. Vojna mobilnost je i dalje problem", rekao je Hodžes.

Komentarišući mišljenje analitičara da je neophodno da Evropa investira u vojnu logistiku kako bi obezbedila pouzdanu odbranu, general je istakao da je neophodno formiranje "vojnog Šengena".

On je naveo da je neophodan diplomatski rad kako bi se formirala „vojna Šengen zona“, koja bi omogućila konvojima NATO-a da prelaze granice s istom lakoćom kao i "kamioni s jabukama".

Prema Hodžesovom mišljenju, Evropskoj uniji nedostaju železnički vagoni koji mogu da prevoze oklopnu tehniku, ili mostovi i tuneli koji su dovoljno široki za savremena borbena sredstva.

Šengenski prostor sada obuhvata 26 zemalja, među kojima su pored 22 članice Evropske unije, još i Island, Norveška, Švajcarska i Lihtenštajn.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: