Rusi se otrovali od jabukovače, njih 16 preminulo

Broj trovanja surogat jabukovačem u regionu Uljanovsk u Rusiji povećao se na 35 ljudi, od kojih je 16 preminulo.

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.06.2023.

16:36

Rusi se otrovali od jabukovače, njih 16 preminulo
Foto: ArturVerkhovetskiy / Depositphotos

Ovo je rekao danas guverner te oblasti Aleksej Ruskih.

Ruskih je napisao na Telegramu da će svim rođacima preminulih i onih koji su otrovani jabukovačom biti pružena materijalna i psihološka pomoć.

Istraga je pokazala da su u Uljanovskoj oblasti zabeleženi slučajevi trovanja, uključujući i smrtne slučajeve nakon ispijanja jabukovače kupljene na teritoriji gde se nalaze prodavnice pića, gde su proizvodi isporučeni od preduzetnika iz okruga Krasnoglinski u Samari.

Slučajevi trovanja jabukovačom zabeleženi su od 3. do 5. juna u Dimitrovgradu i Uljanovsku, a prethodno je Ruskih rekao da su 22 osobe otrovane surogat jabukovačom, a da je devet osoba preminulo.

Pokrenut je krivični postupak zbog pružanja nekvalitetnih usluga, a priveden je biznismen iz Samare, prenele su RIA Novosti.

Ruskih je rekao da je Ministarstvo zdravlja regiona poslalo posebna uputstva ekipama Hitne pomoći prilikom otkrivanja pacijenata sa trovanjem, kao i da su pojačana dežurstva u specijalizovanim bolnicama.

Prema lokalnim medijima, jabukovača je sadržala smrtonosne količine metanola koji je mnogo toksičniji od etanola koji se nalazi u običnim alkoholnim pićima.

Rusija je pooštrila kontrolu proizvodnje i prodaje pića koja sadrže velike količine etanola nakon što je 2016. godine 77 ljudi u Sibiru umrlo od jeftinog nelegalnog alkohola.

U incidentu koji se dogodio 2021. godine 29 osoba je umrlo od trovanja nelegalno proizvedenim akloholnim pićem koje je sadržalo metanol.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: