"Sada je vreme da se situacija smiri"

Ambasador Italije u Beogradu Luka Gori izjavio je danas da je sada vreme, posle nekoliko napetih dana na severu KiM, da se situacija smiri.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/AP Photo/Dejan Simicevic
Tanjug/AP Photo/Dejan Simicevic

Takođe, kako ističe, vreme je i da se preduzmu mere kako bi se smanjile tenzije na terenu, i da treba izbegavati jednostrane poteze.

Gori je to rekao za Tanjug odgovarajući na pitanje da li bi međunarodna zajednica više mogla da utiče na Prištinu i dodao da je vreme da se uspostave uslovi za nastavak političkog procesa na kome se radilo poslednjih nedelja.

"Postigli smo veoma važan rezultat u Ohridu i važno je da se iznova stvore uslovi za nastavak političkog procesa, sa fokusom, pre svega, na formiranje ZSO, što je cilj na čiju se realizaciju dugo čeka, rekao je Gori.

Prema njegovim rečima situacija na Kosovu je veoma kompleksna i delikatna, a međunarodna zajednica je veoma uključena u rešavanje tog pitanja.

"EU predvodi dijalog između Beograda i Prištine i pokušava da posreduje u dijalogu, NATO i Kfor su veoma prisutni na terenu i kao što znate u okviru misije je veoma važno prisustvo Italije. Italija je imala veoma važnu istorijsku ulogu u zaštiti pravoslavnih manastira. Takodje, Italija se kao zemlja Kvinte veoma zanima i uključena je, pokušava da posreduje u političkom dijalogu", rekao je Gori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 110 idi na stranu