Ursula ima novi plan za nas

Evropska unija ima novi plan za Zapadni Balkan, čiji je glavni cilj približavanje Balkana EU i pre punopravnog članstva u Uniji.

Izvor: Oslobođenje
Podeli
EPA-EFE/ JOHN THYS / POOL
EPA-EFE/ JOHN THYS / POOL

Novi plan koji će se temeljiti na četiri stuba najavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen tokom obraćanja na "Globsec" forumu u Bratislavi.

Ona naime smatra da će ovaj plan pomoći da se Zapadni Balkan dodatno udalji od Rusije i još više približi Evropskoj uniji, ali i da donese nove benfite za sve građane regiona.

“Ako konačno shvatimo da nije dovoljno samo čekati da nam se prijatelji van Unije približe, nije dovoljno reći da su nam vrata otvorena. Također moramo preduzeti odgovornost da nam se ambiciozni članovi naše Unije mnogo više približe. Talasi šoka koje je poslao Putinov agresorski rat zahvatili su i šest zemalja Zapadnog Balkana. Ali ovo nas je samo zbližilo”, rekla je ona, pa dodala:

“Proširili smo na Zapadni Balkan iste mere solidarnosti koje smo preduzeli unutar naše Unije. Podržali smo ugrožena domaćinstva protiv visokih troškova energije. Gradimo novu infrastrukturu kako bismo smanjili zavisnost Zapadnog Balkana od ruskih fosilnih goriva. I ova praktična saradnja teče paralelno sa napretkom na putu ka EU. Nedavne tenzije su, naravno, zabrinjavajuće. Pozivam sve strane da se odmaknu od sukoba i da preduzmu mere za vraćanje smirenosti.”

Četiri stuba na kojima će se zasnivati ovaj plan su: približavanje jedinstvenom tržištu EU, jačanje regionalnog zajedničkog tržišta, ubrzanje reformi i veća izdvajanja Unije za predpristupne fondove za zemlje regiona.

"Plan rasta koji danas predlažemo izgrađen je na četiri stuba prvo, kako bi se zapadni Balkan približio jedinstvenom tržištu EU. Drugo, produbljivanje regionalne ekonomske integracije. Treće, ubrzati temeljne reforme. I četvrto, povećati pretpristupne fondove. U određenoj meri, ovo je novi pristup Evropskoj uniji. Ne samo da tražimo od naših partnera da naprave nove korake prema nama, već činimo i veliki korak prema njima. Naš zajednički cilj je da ubrzamo njihov put ka Evropskoj uniji", poručila je Fon der Lajen, a prenosi sarajevsko Oslobođenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu