Brnabić: Cilj je nulta tolerancija

U Vladi Srbije održana je Konstitutivna sednica Saveta za sprečavanje vršnjačkog nasilja.

Izvor: Tanjug
Podeli
FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bs
FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bs

Sednicom rukovodi predsednica Vlade Ana Brnabić, koja je naglasila da je cilj Saveta da se postigne nulta tolerancija prema vršnjačkom nasilju.

Savet će se, istakla je premijerka, fokusirati na postizanje konkretnih rezultata i preduzimanje konkretnih koraka ka smanjenju vršnjačkog nasilja, saopšteno je iz Vlade Srbije. Govoreći o nacionalnoj platformi za prevenciju i suzbijanje nasilja pod nazivom "Čuvam te", Brnabić je rekla da od 19. maja preko platforme svi - od nastavnika, učenika, do roditelja, mogu da prijave sve vrste nasilja koje uključuju decu i podvukla da ta platforma na jednom mestu integriše sve potrebne aspekte.

Premijerka je precizirala da su na njoj umrežene sve relevantne institucije i entiteti iz različitih oblasti, kao i da svako ko je prijavio nasilje tu može da prati proces rešavanja svog slučaja.

Prijave nasilja mogu biti anonimne, a trijažni tim u roku od pet do sedam minuta, obrađuje prijavu nasilja na platformi i prosleđuje je nadležnim institucijama. Koordinacioni tim za platformu "Čuvam te" direktno će referisati Savetu i obaveštavati članove o prijavama nasilja na platformi, dinamici njihovog rešavanja i o sankcijama za počinioce.

Na sednici je podvučeno da su u toku izrade predloga izmena i dopuna Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koje podrazumevaju pooštravanje kaznenih mera za decu koja vrše nasilje i njihove roditelje, a koje između ostalog, podrazumevaju lakše udaljavanje sa časa i suspendovanje učenika tokom trajanja disciplinskog postupka.

Predsednica Vlade je konstatovala da posebnu pažnju treba posvetiti tim izmenama i dopunama Zakona i da će, između ostalog, fokus rada Saveta biti i na materijalnom statusu nastavnika, kao i povećanju broja pedagoga i psihologa u školama.

Članovi Saveta su konstatovali da je neophodno ohrabriti bolju komunikaciju roditelja i dece, jer su istraživanja pokazala da veliki broj đaka ne prijavljuje nasilje ni članovima najuže porodice.

Primetili su i da je neophodan rad sa razrednim starešinama, kako bi se i oni aktivnije uključili u rešavanje ovih problema. Dogovoreno je da dinamika sastajanja Saveta bude najmanje jednom mesečno, a po potrebi i češće.

Zamenik predsednika Saveta je ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić, a čine ga i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, ministarka pravde Maja Popović, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov, ostali predstavnici Vlade, Unicefa, Udruženja "Mame su zakon" i Centra za nestalu i zlostavljanu decu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 109 idi na stranu