Naređena hitna evakuacija: Stiže tajfun

Više od 4.800 ljudi za sada je evakuisano na Filipinima, a škole i institucije su zatvorene zbog tajfuna Mavar koji se približio obali.

Izvor: Beta
Podeli
 EPA-EFE/FRANCIS R. MALASIG
EPA-EFE/FRANCIS R. MALASIG

Oni su evakuisani u skloništa za hitne slučajeve u Kagajanu, Batanesu i drugim provincijama.

Očekuje se da broj poraste jer je evakuacija iz predostrožnosti i dalje u toku u regionima sklonim poplavama i klizištima.

Jačina vetra koji nosi tajfun dostiže 155 kilometara na sat.

Trenutne prognoze pokazuju da tajfun skreće na severoistok ka Tajvanu ili južnom Japanu, međutim vlasti upozoravaju da se mora biti na oprezu jer tajfun može naglo da promeni smer.

Takođe su upozorili na velike talase, bujične poplave i klizišta.

"Čak i ako sunce izađe, vreme je danas tako nepredvidivo i može da se promeni bilo kada, tako da uvek treba da budemo u pripravnosti. Ovde govorimo o potencijalnim pretnjama po živote ljudi", rekao je Rafi Alehandro iz Kancelarije za civilnu odbranu za Asošijeted pres.

Vojska, policija, vatrogasci i dobrovoljci su u pripravnosti za operacije potrage i spasavanja u severnim provincijama, a više od milion paketa sa hranom je pripremljeno za bilo koju nepredviđenu situaciju, rekli su zvaničnici.

Mavar je prošle nedelje prešao preko ostrva Guam, što je bio najjači tajfun koji je pogodio tu teritoriju u poslednje dve decenije.

Avio i morski saobraćaj su obustavljeni u pogođenim provincijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 581 idi na stranu