Prištinski mediji: KBS dobile pet dronova "Bajraktar"

Takozvane kosovske bezbednosne snage (KBS) dobile su pet dronova "Bajraktar", koje proizvodi Turska.

Izvor: B92

Petak, 05.05.2023.

23:37

Prištinski mediji: KBS dobile pet dronova
Shutterstock/aappp

Prema pisanju portala Kljan Kosova one su na KiM stigle nakon skoro sedam meseci od potpisivanja ugovora sa turskom kompanijom.

Samo dva dana kasnije, kompaniju je posetila i predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani. Bespilotne letelice "Bajraktar TB2" imaju dugu izdržljivot na srednjoj visini, a rekordni let jedne letelice ovog tipa trajao je 27 sati i tri minuta. Pored oružanih napada, njihove glavne funkcije su obaveštajne, nadzorne i izviđačke misije. Interesovanje za ove dronove počelo je već početkom 2022. godine, posebno nakon početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara prošle godine, navodi prištinski medij. Opremanje KBS-a ovim dronovima dolazi samo nekoliko dana pre početka međunarodne NATO vežbe "Defender Europe 2023", a deo tih vežbi biće održan i na teritoriji KiM. KBS će u vežbi, koju predvode SAD, učestvuju sa preko 1.100 vojnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: