Oglasili se Rusi: Sam je pao

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je američka bespilotna letelica MQ-9 pala u Crno more zbog oštrog manevra.

Izvor: B92

Sreda, 15.03.2023.

06:40

Oglasili se Rusi: Sam je pao
Tanjug/AP Photo/Massoud Hossaini, File

Tvrdi se i da ruski lovci na američku letelicu nisu otvorili vatru, niti su imali bilo kakav kontakt sa njom.

U saopštenju se navodi sa je američka letelica narušila granice područja režima za korišćenje vazdušnog prostora iznad Crnog mora, zbog čega su ruski borbeni avioni poslati da je presretnu. Kako navodi Ministarstvo, dron sa isključenim transponderima leteo je u pravcu ruske granice u regionu Krima, prenose RIA Novosti.

U saopštenju se navodi da je američki dron usled oštrog manevrisanja nekontrolisano leteo, izgubio visinu i pao u vodu.

Ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov izjavio je da američki dronovi prikupljaju obaveštajne podatke koje Kijev koristi za napade na rusku teritoriju i vojsku.

"Neprihvatljive aktivnosti američke vojske blizu naših granica su razlog za brigu. Dobro znamo za šta se koriste ovi dronovi", navedeno je u saopštenju Antonova, prenosi Tass.

"Postavimo retoričko pitanje: kako bi američka vojska i mornarica reagovale da se ruski dron pojavio, na primer, blizu Njujorka ili San Franciska", naveo je Antonov.

Ruski ambasador u Vašingtonu je dodao da je siguran da bi SAD u tom slučaju reagovale "beskompromisno" i da ne bi dozvolile narušavanje svog vazdušnog prostora ili teritorijalnih voda.

Antonov, koji je pozvan u Stejt department nakon što je američki dron pao u Crno more zbog sudara sa ruskim borbenim avionom, rekao je da je imao konstruktivan razgovor sa pomoćnicom državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Karen Donfrid, prenose RIA Novosti.

"Ne želimo nikakvu konfrontaciju između SAD i Rusije. Rusija insistira na izgradnji pragmatičnih odnosa sa SAD koji bi odgovarali interesima naroda obe zemlje i ne traži sukob sa Vašingtonom", rekao je Antonov.

Evropska komanda Oružanih snaga SAD saopštila je juče da se američki dronom MQ-9 srušio u Crno more nakon sudara sa ruskim borbenim avionom Su-27 u medjunarodnom vazdušnom prostoru iznad Crnog mora.

Portparol američkog Ministarstva spoljnih poslova Ned Prajs rekao je da je ambasador Rusije u SAD pozvan u Stejt department nakon incidenta.

Dodao je da SAD direktno komuniciraju sa ruskom stranom na visokom nivou kako bi prenele svoj stav u vezi sa incidentom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: