Niz optužbi na račun Beograda pred američkim Senatom; Traže da se otcepe od Srbije?

Poslanik u Skupštini Srbije Šaip Kamberi objavio da je delegacija Albanaca iz Medveđe, Bujanovca i Preševa u Vašingtonu, gde će se žaliti na Srbiju.

Izvor: B92

Sreda, 01.03.2023.

09:09

Niz optužbi na račun Beograda pred američkim Senatom; Traže da se otcepe od Srbije?
Ilustracija: Shutterstock/Katherine Welles

Kamberi je, naime, za švajcarski portal na albanskom jeziku "Kanton 27" rekao da će ta delegacija pred Senatom SAD govoriti "o diskriminacija etničkih Albanaca na jugu Srbije od strane Beograda".

Kamberi je kazao da se zalažu za poštovanje reciprociteta.

"Dakle, ono što Srbi traže na Kosovu, treba dati nama Albancima u Srbiji. Ako traže zajednicu srpskih opština na Kosovu, tražimo i našu zajednicu u Srbiji, odnosno u 'Preševskoj dolini', tim više što smo mi brojniji od njih, ako traže otcepljenje od Kosova, mi ćemo takođe tražiti ponovno ujedinjenje sa Kosovom u skladu sa referendumom od 1–2. marta 1992", naveo je Kamberi.

Kamberi ističe da su sastanci sa američkim vlastima počeli danas, kao i da su ih zajednički organizovali kancelarije senatora Džonija Ernsta i senatora Gerija Pitersa, kopredsedavajućih Grupe za albanska pitanja u Senatu.

Kamberi je rekao da su Albanci iz Preševa, Medveđe, i Bujanovca potpisali tri sporazuma sa vladom u Beogradu uz posredovanje međunarodnog faktora nakon sukoba na takozvanom Kosovu i optužio Beograd da ne poštuje svoje obaveze.

"Umesto da rešavaju probleme ostvarivanja naših legitimnih zahteva, razni lokalni faktori godinama pokušavaju da blokiraju našu zajedničku koordinaciju, svaku zdravu inicijativu i svaki napor. Stoga nam je danas više nego ikada potrebna unutrašnja koordinacija i tesna saradnja sa Prištinom, kao i usaglašavanje naše politike sa našim međunarodnim prijateljima i svest o pitanju Albanaca iz 'Preševske doline'", rekao je Kamberi.

Kamberi je zahvalio vladi u Prištini što je omogućila njegovoj delegaciji da treći put zaredom poseti SAD, prenosi Kosovo onlajn.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: