Vučić: Očekujem nove napade i još mrtvih; "Bez vojske nemamo šansu"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti iz Abu Dabija.

Izvor: B92

Utorak, 21.02.2023.

21:00

Vučić: Očekujem nove napade i još mrtvih;
Foto: Profimedia

"Ceo svet je danas pratio dva govora, Putina i Bajdena. Obojica govornika potvrdila su razlike koje postoje u doživljaju današnjeg sveta", rekao je Vučić.

"Niko nije govorio o miru, već samo o pobedi nad drugom stranom. Za predsednika Putina istina je na strani Rusije, za predsednika Bajdena 'Ukrajina nije mesto na kom će Rusija da pobedi'. Idemo ka daljem rasplamsavanju sukoba. Jasno je da niko ne želi da prihvati rešenje u sredini, već samo svoju pobedu, odnosno poraz druge strane", naveo je Vučić.

Vučić je naveo da je situacija teška i da možemo da očekujemo nove napade i još mrtvih.

"Ono što nije teško predvideti jeste da se ide u dalju eskalaciju. Niko nije govorio o miru. Očekujem pojačane napade sa ruske strane i pripremu Ukrajinske kontraofanzive u mesecima koji dolaze. Sve snažnije naoružavanje ne samo obeju strana nego sveopštem militarizmu", rekao je Vučić.

"Mi ne možemo da učestvujemo u trci u naoružavanju, ali moramo da kupujemo i nabavimo što više. Moramo da koristimo što više domaću odbrambenu industriju. Tako se i razvija naša ekonomija i napreduje. To podiže standard, platu i penzije. Teško je takmičiti se sa velikima", rekao je Vučić.

"Moramo da razumemo da je vreme da preskočimo užasno krug nesreće, ratova i sukoba koji bi uvek zadesio srpski narod", rekao je Vučić i dodao:

"U januaru prvi imamo 554-oro dece više nego u istom periodu prethodne godine. U prethodnoj godini 4829, a sada je to 5383, ako se ne varam. To je ogroman napredak", rekao je Vučić.

"Mi smo jedini koji smo neutralni"

Vučić je naveo da su i Putin i Bajden pokazali veliku odlučnost.

"Zapad će želeti da Putinu uzme iz ruku 'kosovsku kartu'", rekao je Vučić i najavio nove pritiske na našu zemlju.

"Verujem da ćemo uspeti da nastavimo da se držimo svoje politike nezavisnosti i samostalnosti uprkos pritiscima da uvedemo sankcije Rusiji. Rukovodićemo se svojim interesima i čuvaćemo svoju politiku", naveo je Vučić.

Vučić je naveo da razume da bez vojske nemamo šansu da opstanemo.

"Progutali bi nas i pojeli nas. Sve zemlje oko nas su NATO zemlje. Mi smo jedini koji smo neutralni. Bez obzira što su nam 95 odsto njih dokazani prijatelji, moramo da obezbedimo svoju zemlju i svoje nebo", rekao je on.

Vučić je naveo da je ponosan što je posetio štand Srbije na sajmu naoružanja i istakao da su dronovi budućnost.

"Pitanje je kako ćemo da se snalazimo jer smo iz Rusije naručili 'Krasuhu' i 'Repelent' za ometanje vazduhoplova i dronova. Biće velika borba između odbrane i napada, da li ćete brže da razvijate dronove ili odbranu od toga. Morate i jedno i drugo, ali odbrana ne sme da bude skuplja od napada", rekao je Vučić.

"Naše je da probamo da sačuvamo mir čuvajući naše vitalne nacionalne interese i da obezbedimo sve za našu zemlju. Svi ovde znaju da će u delovima Evrope biti problema oko lekova, kao u Britaniji. Mi to moramo da predupredimo. Tu igre ne sme da bude", naveo je Vučić.

Vučić je rekao da će uvek ići u Brisel da razgovara sa Prištinom, ali da sa Kurtijem nema nikakvog razgovora.

Vučić je naveo da je zadovoljan posetom Abu Dabiju. Predsednik Vučić boravi u radnoj poseti Abu Dabiju gde je otišao na poziv Njegovog visočanstva šeika Muhameda bin Zajeda al Nahjana, predsednika Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Vučić sastao se danas sa ministrom spoljnih poslova i međunarodne saradnje UAE, šeikom Abdulom bin Zajedom al Nahjanom.

Tokom posete, Vučić se prethodno sastao i sa predsednikom UAE, šeikom Muhamedom bin Zajedom al Nahjanom, sa kojim je razgovarao o geopolitičkoj situaciji i unapređenju odnosa i saradnje dve zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: