Ruski obaveštajci tvrde: Amerika vrbuje islamske teroriste za napade u Rusiji

SAD aktivno vrbuju džihadiste povezane sa DAEŠ-om i "Al Kaidom" za terorističke napade u Rusiji i drugim zemljama ZND, saopštila je obaveštajna služba Rusije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.02.2023.

08:25

Ruski obaveštajci tvrde: Amerika vrbuje islamske teroriste za napade u Rusiji
Foto: Depositphotos/Prazisss

Sjedinjene Američke Države aktivno vrbuju džihadiste povezane sa DAEŠ-om i "Al Kaidom" za terorističke napade u Rusiji i drugim zemljama ZND, saopštila je Spoljna obaveštajna služba Rusije.

"Prema verodostojnim izveštajima koji stižu u Spoljnu obaveštajnu službu, američka vojska aktivno vrbuje militante iz džihadističkih grupa povezanih sa DAEŠ-om i "Al-Kaidom" za izvođenje terorističkih napada u Rusiji i zemljama Zajednice Nezavisnih Država. Posebna pažnja posvećuje se privlačenju ljudi sa ruskog Severnog Kavkaza i Centralne Azije", navodi se u saopštenju.

Kako se ističe, u januaru ove godine američke obaveštajne agencije vrbovale su 60 militanata u Siriji koje, nakon obuke u bazi El Tanf, planiraju da upute u Rusiju i druge zemlje ZND radi izvođenja terorističkih napada.

"U januaru ove godine odabrano je 60 takvih terorista sa iskustvom u borbama na Bliskom istoku. Oni trenutno prolaze ubrzani kurs u američkoj bazi El Tanf u Siriji. Tamo ih obučavaju veštinama izrade i upotrebe improvizovanih eksplozivnih naprava, kao i metodama izvođenja diverzantskih i subverzivnih aktivnosti. Posebna pažnja posvećena je planiranju napada na dobro čuvane objekte, uključujući i strane diplomatske misije", objašnjava Spoljna obaveštajna služba.

Prema podacima Službe, u najskorije vreme planirano je da se militanti u manjim grupama prebace u Rusiju i druge države ZND.

"Oni će imati zadatak da pripreme i izvedu terorističke napade na diplomate, državne zvaničnike, policajce i pripadnike oružanih snaga. Po zamisli Amerikanaca, odgovarajuće poslove će izvoditi u saradnji sa podzemnim ćelijama međunarodnih terorističkih grupa, uključujući ‘Hizb el Tahrir’, ‘Džemat Ansarulah’ i ‘Islamski pokret Uzbekistana’", precizira se u saopštenju.

Takođe se navodi da su američke snage bezbednosti opsednute „ludom idejom“ o slabljenju Rusije i smatraju prihvatljivim korišćenje terorista za svoje ciljeve.

"Vidimo konačan gubitak bilo kakvih moralnih principa u američkim bezbednosnim snagama. Opsednuti ludom idejom slabljenja Rusije, stratezi u Vašingtonu smatraju prihvatljivim direktno korišćenje terorista za njihove prljave ciljeve. Ovakva dejstva postavljaju Vašington u ravan sa najvećim međunarodnim terorističkim grupama", zaključuje se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: