"Amerika vidi interes u osnivanju ZSO, ako Kurti ostane pri svom stavu...."

Spoljnopolitički komentator Siniša Ljepojević je za Tanjug govorio o američkom interesu u osnivanju ZSO i opstrukciji kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/FILIP SINGER
EPA-EFE/FILIP SINGER

"Predstavnici administracije u Vašingtonu su jasno rekli da je američki interes da se formira Zajednica srpskih opština, iako kosovski premijer Aljbin Kurti tvrdi da ne prihvata formiranje ZSO na način kako je to predviđeno briselskim sporazumom", rekao je Ljepojević.

Prema njegovim rečima, ako Kurti ostane pri svojim stavovima, američka administracija će, svojim mehanizmom uticaja na Kosovu, pokušati da smeni Kurtija i formira novu vlast, odnosno da smatra da će, kako kaže, na kraju biti ono što Amerikanci kažu.

Dolazak specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Miroslava Lajčaka u Prištinu i Beograd ne predstavlja, smatra Ljepojević, nikakav veliki iskorak, jer je sasvim normalno da redovno kontaktira sa ljudima i u Prištini i u Beogradu.

"I sam francusko-nemački predlog nije konačan, prema tome sve te procene da će dijalog morati da se završi ove godine mislim da nisu realne, nemoguće je reći pouzdanu vremensku odrednicu kad će to biti završeno ili dogovoreno. Prema tome, dijalog će biti nastavljen, pitanje je samo ko će biti učesnik u njemu" rekao je Ljepojević i dodao da je teško proceniti u kom pravcu će dalje ići dijalog budući da je proces u toku i da su mnogi stavovi učesnika u tom procesu suprotni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 111 idi na stranu