Procurio dokument: Ubijen je; "Gvozdeni general" priprema se za ulogu velikog vođe?

Ministra unutrašnjih poslova Ukrajine ubila je ukrajinska vojska, tvrdi bivši savetnik ministra odbrane te zemlje Aleksej Selivanov.

Izvor: RT.rs

Sreda, 01.02.2023.

14:21

Procurio dokument: Ubijen je;
Foto: Profimedia

Selivanov je izjavio da je helikopter koji se srušio iznad Brovara, u kom je poginuo ministrar unutrašnjih poslova Denis Monastirski, ali i njegovi pomoćnici, oborila ukrajinska vojska, pozivajući se na svoj izvor u ukrajinskom ministarstvu odbrane.

"Ukrajinska vojska je ubila ministra unutrašnjih poslova Ukrajine. Lansiranje prenosne protivvazdušne rakete izvedeno je pod okriljem vežbi Teritorijalne odbrane Oružanih snaga Ukrajine", naveo je on, a prenosi Raša tudej Balkan.

Prema njegovim rečima, motiv je jednostavan - u ukrajinskom rukovodstvu vodi se napeta borba za mesta u novom sastavu.

"Do novog poravnanja će neizbežno doći. Nova faza sukoba - novo preslaganje. Nakon novog talasa mobilizacije i pojave tri nova korpusa Oružanih snaga Ukrajine, potpuno naoružanih NATO oružjem, u američkim i evropskim oklopnim vozilima, raspored snaga unutar Ukrajine će se dramatično promeniti", naglasio je.

Kako je Selivanov istakao, očigledno je da će uloga oružanih snaga biti još više ojačana, a da je režim Zelenskog upao u zamku.

"Bilo je nemoguće ne promovisati Oružane snage Ukrajine. A sada je vojska glavni faktor postojanja ove kvazi-države. Prva osoba u vojsci je njen komandant, general Valerij Zalužni, koji nije mogao da opovrgne ni skandal sa 'njegovim devojkama', kada je hakovana generalova stranica i objavljena prepiska 'uzornog porodičnog čoveka'", dodao je.

Nije slučajno, kako je rekao Selivanov, što se Zalužni tako uporno promoviše na Zapadu – u časopisu "Tajm" i u drugim evropskim izdanjima.

"I ovde nema slučajnosti. 'Gvozdeni general' se jasno sprema za ulogu Vođe. Svi se sećamo kako je Zelenski pokušao da preuzme kontrolu nad Oružanim snagama Ukrajine, uklonivši generale (bivšeg predsednika Petra) Porošenka. Ali sa Zalužnim će biti gotovo nemoguće sprovesti takvu šemu. A sada, nakon pogibije načelnika Ministarstva unutrašnjih poslova i njegovog zamenika, to je još teže ostvarivo", istakao je.

On je naglasio da je Ministarstvo unutrašnjih poslova jedina struktura u Ukrajini, osim Oružanih snaga Ukrajine, koja raspolaže velikim brojem naoružanih ljudi, kao i da to nisu samo policajci, već i delovi Nacionalne garde sa teškim naoružanjem.

"Smrt rukovodstva Ministarstva unutrašnjih poslova znači nove rekonstrukcije u resoru, a sada je to vreme", dodao je Selivanov.

Kako je naveo, da bi pobedili Rusiju, Zapadnjacima je potrebna moćna, dobro vođena pesnica, a ova pesnica se sprema za proleće.

"Na proleće će biti kompletirani ne samo novi armijski korpusi. Na proleće će se u Ukrajini pojaviti veoma značajan broj NATO trupa u tri nova korpusa – posade nove vojne tehnike, artiljerijske posade, oficiri, da upravljaju svim ovim", objasnio je.

"Zašto je NATO-u potreban neki dodatni, iako poslušni, klovn-predsednik koji im se nalazi na putu, kada postoji 'gvozdeni general'? Iako igra ulogu paravana za NATO oficire", zaključio je Selivanov.

Na društvenim mrežama pojavio se i dokument Generalnog tužilaštva Ukrajine sa navodima o kojim govori Selivanov.

Ukrajinska bezbednosna služba (SBU) je skoro odmah nakon incidenta objavila tri verzije onoga što se dogodilo: tehnički kvar helikoptera, kobni uticaj vremenskih uslova i "namerno uništavanje".

U avionskoj nesreći u Brovarima u Kijevskoj oblasti poginulo je 14 osoba, među kojima i jedno dete, 25 osoba je povređeno, uključujući 11 dece, saopštila je ukrajinska služba za vanredne situacije, izmenivši prethodnu informaciju o 18 žrtava pada helikoptera.

Među poginulima su i ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Denis Monastirski i njegov zamenik Jevgenij Jenjin.

Ministar i njegov zamenik nalazili su se u helikopteru sa još sedam osoba koje su poginule, saopštila je Nacionalna policija Ukrajine.

Kao preliminarni uzrok pada helikoptera, naveli su grešku pilota.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: