Amerika napala, Džozef obavešten: Ubijen visoki zvaničnik

Američke snage za specijalne operacije ubile su visokog zvaničnika Islamske države.

Izvor: Tanjug

Petak, 27.01.2023.

07:17

Amerika napala, Džozef obavešten: Ubijen visoki zvaničnik
Ilustracija: EPA-EFE/ BRANDEN BOURQUE /US MARINE COPR

Ubili su i još 10 terorističkih operativaca na severu Somalije, saopštila je administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena.

Meta operacije bio je ključni finansijski posrednik Islamske države Bilal al-Sudani, prenosi AP.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin saopštio je da su SAD i njihovi partneri bezbedniji nakon ove akcije koja, kako je naglasio, odražava čvrstu posvećenost SAD zaštiti Amerikanaca od pretnje terorizma u zemlji i inostranstvu.

Bajden je bio obavešten prošle nedelje o planiranoj misiji koja je organizovana posle višemesečnog planiranja i on je dao konačno odobrenje da se operacija sprovede ove nedelje, na preporuku Ostina i načelnika združenog Generalštaba američke vojske generala Marka Milija, rekla su novinarima dva neimenovana visko pozicionirana zvaničnika Bajdenove administracije.

Al-Sudani, čije kretanje su godinama pratili američki obaveštajni zvaničnici, imao je ključnu ulogu u pomaganju u finansiranju operacija Islamske države u Africi, kao i terorističkog ogranka Islamske države koji deluje u Avganistanu, naveo je Ostin.

Američko ministarstvo finansija prošle godine je saopštilo da je al-Sudani blisko sarađivao sa još jednim operativcem Islamske Države Abdelom Huseinom abadigom, koji je regrutovao mladiće u Južnoafričkoj Republici i slao ih u kamp za oružanu obuku.

Podsetimo, vojska Amerike još juče je saopštila da je sprovela uspešnu protivterorističku operaciju u Somaliji, ali nije bilo detalja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: