Bivši izaslanik EU: Spremaju se teški koraci za Srbiju

Bivši specijalni izaslanik EU za Kosovo i Metohiju Volfgang Petrič ocenio je da Srbija može da napravi zaokret u odnosu na tzv. Kosovo.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Milan Adzic
Ilustracija: Shutterstock/Milan Adzic

On smatra da stoga i Priština mora da ispuni svoje obaveze, pre svega kad je reč o Zajednici srpskih opština (ZSO).

"Sprema se korak koji srpskoj strani izuzetno teško pada“, rekao je Petrič za austrijsku novinsku agenciju APA, povodom francusko-nemačkog predloga za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Petrič ocenjuje da je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću postalo jasno da mora da deluje da bi se postigao dogovor, preneo je Reporteri.

Petrič je izazio optimizam, ocenivši da se novim nemačko-francuskim planom za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine stiglo do tačke gde će se stvarno nešto i pokrenuti, preneo je austrijski javni servis ORF. Ponovo se pokazalo i ovom prilikom da se postiže napredak kada Evropljani i Amerikanci rade zajedno, rekao je Petrič.

On je ukazao da Priština treba da "unapredi primenu" ZSO.

Petrič je bio ambasador Austrije u Beogradu od 1997. do 1999. godine i u to vreme je imenovan i za specijalnog izaslanika EU za KiM, a u tom svojstvu je bio i glavni pregovarač Unije na pregovorima u Rambujeu 1999. godine.

Petrič je od 1999. do 2002. godine bio visoki predstavnik UN u Bosni i Hercegovini, a sada je predsednik fondacije "Maršalov plan Austrija".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 103 idi na stranu